Bijzonder wonen: In oude bollenschuur in Santpoort-Noord, omgeven door natuur

© Foto Ella Tilgenkamp
Santpoort-Noord

Oude bollenschuur in Santpoort-Noord

Bewoners: Jan en Corina Spigt

Bouwjaar: 1953

Er was eens… een boer die narcissenbollen teelde. Hij had aan de rand van een natuurgebied en aan de Duin- en Kruidbergerweg een klein woonhuis en aangebouwde schuren. Helaas was de man ook een fervent gokker, die steeds dieper in de schulden raakte.

Hij groef zijn terrein een meter af om de zandgrond te verkopen. Waardoor zijn volgende oogst mislukte, omdat alles volstroomde met water. Een faillissement en een schuldsaneringstraject volgde. Het huis, met schuren en grond, kwam in handen van de gemeente. Jarenlang woonde er een ambtenaar in, totdat die met pensioen ging in 2002.

Jan Spigt woonde een periode in IJmuiden en fietste vaak langs deze plek. ’Als ik hier toch eens kon wonen’, dacht hij en soms komen dromen uit. Want het huis werd verkocht via openbare inschrijving: er waren meer dan 200 bezichtigingen en 47 biedingen. „Wij waren de hoogste bieder”, aldus Jan en Corina Spigt.

© Foto Ella Tilgenkamp

Alles was nog in oude staat en voor wat betreft de schuren: „Eén grote klerezooi”, aldus jan. „Lekkende daken, het water liep langs de wanden.” Maar Jan is aannemer, dus hij wist precies hoe hij het moest aanpakken. „We besloten in de schuren te gaan wonen. Het woonhuis was te klein naar ons idee, voor ons gezin met twee kinderen die toen nog thuis woonden.”

Narcissenbollen moeten worden gekookt om bepaalde ziektes te weren. Dit betekende dat de schuren een spouwmuurconstructie hadden, wat de verbouwing vergemakkelijkte. Alleen de voorgevel is eruit geweest.

Schotse hooglanders

Binnen genieten Jan en Corina vooral aan de tafel in de grote woonkeuken. „Gezellig als we koken of om te zitten met onze vriendengroep. We hebben hier expres geen televisie hangen, anders zouden we nooit meer in de woonkamer zitten”, lacht Corina. En die mag er zeker zijn, met vrij zicht op de natuur. „We zijn omgeven door natuur, overal kijk je uit op groen. De Schotse hooglanders, hertjes en reeën lopen in de achtertuin.”

Anderhalf jaar geleden wilde Corina méér doen met haar creativiteit. Een prachtige ruimte met houtkachel aan de achterzijde werd gecreëerd om onder meer bloemenworkshops te geven.

„Leuk, maar het werd me toch te veel, met ook nog een b&b erbij en onze rol als oma en opa. Ik geniet er nu van om met vriendinnen af te spreken en samen te schilderen bijvoorbeeld. Ook komt een goede vriendin van ons, schrijfster Ellen Heimerikx, sinds kort regelmatig gebruikmaken van deze plek. Haar eigen schrijvershuisje, zeg maar. Het schiet zo lekker op met haar nieuwe boek, zei ze. Je hebt hier natuurlijk geen afleiding. En als zij weer weg is en die kachel toch brandt, gaan wij er eten.”

Iedereen die bij het stel het erf opstapt, is onder de indruk van de locatie. Ook de gasten van hun b&b ’De Zanderij’, in het oude woonhuis, genieten van de rust. „Ze verslapen zich regelmatig.” Je loopt zo de natuur in, het strand is dichtbij, evenals Amsterdam en Haarlem. „Als we zelf terugkomen van vakantie en ons huis binnenstappen, dan daalt de rust op ons neer. Het is een voorrecht om hier te wonen, dat beseffen wij ons heel goed.”

Woon jij ook bijzonder? Mail naar vrij@mediahuis.nl

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.