Pijnlijke avond voor FC Volendam, dat in slotminuten de winst laat glippen tegen Jong AZ

Pijnlijke avond voor FC Volendam, dat in slotminuten de winst laat glippen tegen Jong AZ
AZ-verdediger Justin Bakker probeert Volendam-aanvaller Boy Deul af te stoppen.
© foto Orangepictures/jan Mulder
Wijdewormer

Welke misser was de ergste, welke Volendam-speler zal het vaakst wakker zijn geworden in de nacht na het gelijkspel tegen Jong AZ (1-1)? Twee, drie, misschien wel vier kansen miste FC Volendam maandagavond in de slotfase bij een voorsprong van 0-1, om vervolgens in de slotminuten de gelijkmaker nog te incasseren.

Zo bleef FC Volendam weliswaar voor de veertiende keer op rij ongeslagen, maar de teleurstelling was enorm. Concurrent De Graafschap won namelijk wel in de slotfase (uit bij Jong PSV werd het 2-3) en kwam daardoor op gelijke hoogte met FC Volendam. Beide clubs hebben nu vijftig punten, vier minder dan koploper Cambuur.

,,Dit zijn dure punten’’, moest ook trainer Wim Jonk uiteraard concluderen na het uit handen geven van de overwinning. Die had zijn elftal voor het grijpen gehad in de tweede helft, waarin Jong AZ lang niet meer zo gevaarlijk was als in de eerste helft. Pas een kwartiertje voor tijd was Jong AZ weer eens voor het doel gekomen. Toen was Martijn Kaars namens Volendam al twee keer dicht bij de 0-2 geweest.

Antonucci en El Kadiri

In de slotminuten kwamen daar ook nog eens kansen voor Franco Antonucci (twee keer) en invaller Ibrahim el Kadiri bij. Beiden misten. Ze schoten te slap (Antonucci) of te wild (El Kadiri). Toen vervolgens verdediger Micky van de Ven na een corner ook nog eens net naast kopte, riepen de eerste toeschouwers al ‘zul je zien dat ie zo nog aan de andere kant valt.’

Het duurde geen twee minuten voor ze gelijk kregen. Hakon Evjen, de Noorse winteraankoop van AZ, schudde een van zijn weinige echt goede acties uit zijn heupen en bediende spits Ferdy Druijf. Die tikte van dichtbij de 1-1 in. Daarna mocht FC Volendam in de blessuretijd zelfs nog blij zijn dat het geen 2-1 werd, want Evjen en Mo Taabouni waren nog dicht bij een doelpunt.

Zegereeks

Zo kwam er een einde aan de zegereeks van FC Volendam in dit kalenderjaar. Vier overwinningen boekte het dit jaar al en maandagavond leek dus de vijfde eraan te komen.

Alleen krachten van boven leken FC Volendam te kunnen stoppen. Na twintig minuten, toen het al 0-1 stond, legde scheidsrechter Alex Bos het duel namelijk stil vanwege onweer. De onderbreking, waarin ook nog een enorme hagelbui over het veld joeg, duurde tien minuten.

Het ergste van de storm Ciara was zondagavond geweest, maar een staartje ervan hing maandagavond nog boven het land en dat maakte het niet gemakkelijk om te voetballen.

Toch maakten Jong AZ en FC Volendam er een prima wedstrijd van, waarin beide elftallen elkaar met dezelfde wapens bestreden: aanvallend voetbal en zo snel mogelijk druk zetten op de tegenstander. Dat laatste lukte FC Volendam beter dan Jong AZ – wat voor die ploeg aanleiding was om later wat afwachtender te gaan spelen.

Volendam had al snel succes met die speelwijze. Binnen tien minuten was het 0-1. Jagende Volendammers brachten AZ-speler Thijs Oosting in het nauw en twee tellen later stond Nick Doodeman door een passje van Boy Deul vrij voor het doel. Beheerst krulde Doodeman de bal langs AZ-keeper Rody de Boer in de lange hoek.

Nordin Bakker

Via opnieuw Deul en Doodeman was Volendam al snel dicht bij de 0-2, maar ook Jong AZ kreeg de nodige kansen. Volendam-keeper Nordin Bakker redde enkele keren uitstekend, vooral bij kansen van Taabouni en Druijf.

Deul, die bij FC Volendam in de basis stond vanwege het ontbreken van Derry John Murkin (griep), was door Jonk in de spits gezet. Daardoor moest clubtopscorer Martijn Kaars uitwijken naar de linkerkant. Dat pakte niet goed uit. Pas na een uur spelen, toen Deul naar de kant ging en Kaars alsnog in de spits terechtkwam, werd hij gevaarlijk. Ook hij kon de beslissing echter niet brengen.

Jong AZ-FC Volendam 1-1

7. Doodeman 0-1, 87. Druijf 1-1.

Jong AZ: De Boer; Church, Bakker (83. Margaret), Gullit, Savastano (61. Sedlacek); Koopmeiners, Taabouni, Goudmijn; Evjen, Druijf, Oosting (72. Correia).

FC Volendam: Bakker; Fadiga (83. El Kadiri), Visser, Van de Ven, Smal; Vlak (72. Tol), Antonucci, A. Plat; Doodeman, Deul (59. B. Plat), Kaars.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen