De Zoete Madeliefjes van Madelief

© Foto Hedske Vochteloo

Hedske Vochteloo

Het is lekker weekend! Tijd voor jezelf, tijd voor familie en vrienden. Hoe breng jij je weekend door? Die vraag legt Vrij Weekendmagazine vandaag voor aan Madelief van Haarlem. Die sinds juli ambachtelijke koffiekoekjes vanuit huis bakt.

In haar huis hangt de zoete geur van koekjes die ze gisteravond heeft gebakken. Op het keurig opgeruimde aanrecht staat het deeg al klaar voor een volgende lading. „Ik maak voor lunchroom ’Ons Genoegen’ hier in Voorhout zo’n duizend koekjes per week”, vertelt de eigenaar van Zoete Madeliefjes trots. De 31-jarige Madelief van Haarlem stopte in juli met haar werk als journalist bij BNR Nieuwsradio om haar eigen bedrijf op te zetten. „Ik reed op een dag van Hilversum naar Voorhout na de zoveelste vergadering waar we geen beslissingen hadden genomen. Toen besloot ik het heft in eigen handen te nemen. Vanaf nu ga ik het doen zoals ik het wil doen. Ik was het zat om constant bevestiging te vragen aan mijn meerdere.”

Ronald, de man van Madelief, werkt al jaren in de patisserie. Hij studeerde in Brugge, het summum op het gebied van patisserie. Tegenwoordig doet hij dat als chef bij Landwaart Culinair. „Hij heeft me bij de hand genomen en me alles geleerd. Eerst wilde ik macarons gaan maken. Maar daar moest hij heel hard om lachen. Voor iemand die nog nooit had gebakken, was dat te ambitieus. Ik had zelfs nog nooit naar ’Heel Holland bakt’ gekeken. Pas toen ik zwanger was van Iwan en ik ’s nachts een keer niet kon slapen, ben ik dat gaan volgen.”

Doodeng

Toen Madelief aan haar chef bij BNR vertelde dat ze koekjes ging bakken, reageerde hij met opgetrokken wenkbrauwen. „Hij was heel begripvol en zei dat de deur altijd open stond. Maar ik moest wel even uitleggen waarom ik precies koekjes wilde gaan bakken. Dat was simpelweg omdat ik weer regie wilde over de dingen die ik maak. En minder wilde werken met mijn hoofd en meer met mijn handen. Ik heb het altijd heel erg naar mijn zin gehad in de journalistiek en schrijf ook nu nog twee keer per week voor ’Ouders van nu’. Maar het gevoel om nu echt volledig in controle te zijn over wat ik maak, bevalt me wel. Begrijp me niet verkeerd, het is doodeng. Maar tegelijk superleuk.”

Ondertussen rolt Madelief het deeg uit, want aan dit proces komen geen machines te pas. „Mijn Zoete Madeliefjes zijn zestien cent per stuk. Dat is voor sommige horecazaken duur. Maar er gaat echt een hoop werk in zitten. Er zit namelijk een laagje karamel-zeezout tussen. Ik wil dat de koekjes handgemaakt en ambachtelijk zijn, dus ben ik op zoek naar partners die dat kunnen waarderen.”

Zoete Madeliefjes bestaat sinds juli vorig jaar. Haar Teylinger mopjes krijg je bij een kopje koffie bij lunchroom ’Ons Genoegen in Voorhout en een leasemaatschappij in Sassenheim geeft haar klanten een doosje ervan cadeau. „En ik ben nu bezig met bed and breakfast Pergamo in Voorhout. Het lijkt me echt geweldig als straks mensen van over de hele wereld mijn koekjes mee naar huis nemen.”

In het weekend wordt er niet gebakken, dan is er tijd voor het gezin. „Ronald gaat doordeweeks al om vijf uur de deur uit. Hij is dan wel weer om vier uur ’s middags thuis, maar veel tijd samen heb je dan niet. Ik het weekend ontbijten we altijd uitgebreid. Met broodjes uit de oven. Ook gaan we veel naar het strand en het bos. En bij mijn ouders staat de deur altijd open.”

„Bij ons thuis kookt Ronald altijd. Ik ben niet zo’n keukenprinses. Mijn moeder wel. Ze komt uit Indonesië en ook al zijn zij thuis met z’n tweetjes, ze kookt altijd voor vijf. We eten daar in het weekend graag een hapje mee.”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.