Chinese bussen kunnen bij aanbesteding niet worden geweerd

Elektrische bussen van VDL krijgen steeds meer concurrentie vanuit China.

Elektrische bussen van VDL krijgen steeds meer concurrentie vanuit China.© anp

Frans van den Berg
Haarlem

Bij de aanbesteding van het openbaar vervoer kunnen bussen van Chinese makelaardij niet worden geweerd. Ook een voorkeur voor Europese bussen is onmogelijk.

De Aanbestedingswet 2012 staat dat simpelweg niet toe. Zo laat het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Holland weten in reactie op vragen van het CDA. Ook het CDA in de Tweede Kamer had vragen gesteld over de aanschaf van bussen, maar staatssecretaris Mona Keijzer heeft die nog niet beantwoord.

Aanleiding voor alle commotie vormt de bestelling vanuit Overijssel van 259 elektrische bussen. Die werden tot verbijstering van de Nederlandse bussenbouwer VDL gekocht bij een Chinese bussenbouwer. Werkgelegenheid in eigen land staat op het spel, waarschuwde topondernemer Wim van der Leegte. Recent liep VDL ook al een order voor 156 elektrische bussen voor Haarlem/IJmond en Amstelland/Meerlanden mis.

Volgens het CDA kan de Chinese bussenbouwer door staatssteun zo goedkoop leveren. Oneerlijke concurrentie meent de partij, die wil dat nieuwe aanbestedingen voor het openbaar vervoer de voorkeur wordt gegeven aan Europese bussen. Voor de concessie Gooi en Vechtstreek is het sowieso al te laat, want die aanbestedingseisen waren al vastgesteld. Maar ook bij nieuwe rondes is de provincie Noord-Holland niet van plan om de spelregels aan te passen. Voorop staan de eisen wat betreft de kwaliteit van de bussen en ’zero emissie’. De Aanbestedingswet staat in heel Nederland niet toe dat de voorkeur wordt gegeven aan een Nederlandse of Europese bussenbouwer.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen