Samen eten op verpleegafdeling oncologie in Dijklander Hoorn

© Foto Dijklander Ziekenhuis

Sophie Kuitems
Hoorn

De proef loopt pas twee weken, maar nu al zijn de reacties van de gebruikers erg positief. Patiënten en bezoekers kunnen op de verpleegafdeling oncologie van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn samen eten.

oor 4,50 euro krijgt de bezoeker een maaltijd, wat te drinken en een toetje. Net als voor patiënten is er keuze uit drie menu’s. „We zijn op 20 januari begonnen en krijgen heel veel enthousiaste reacties”, zegt woordvoerster van het ziekenhuis Iris Heijnen. „Mensen vinden het zo fijn om weer samen te kunnen eten.”

Geweldig

Elisa Noordeloos is een van de bezoekers die al een aantal keer gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid. Haar man Fred is sinds enkele dagen opgenomen op de verpleegafdeling oncologie. „Het is geweldig dat dit kan. Nu mijn man ziek is, komt er een hoop op ons af. Het is heel fijn dat we tijdens het eten even samen de dag kunnen doornemen; de leuke en minder leuke dingen. Net als thuis.”

Het initiatief komt van servicemedewerker Joke Bethlehem en gespecialiseerd verpleegkundige Ilona de Vos. Als servicemedewerker werkt Bethlehem in de keuken op de verpleegafdeling oncologie. „We wilden graag iets extra’s doen voor onze patiënten. Uit enquêtes kwam naar voren dat zij het prettig zouden vinden om samen met hun partner of familielid te eten.”

Ontzorgen

Bethlehem ziet nu al positieve resultaten. „Mensen vinden het heel fijn om samen te eten. Tegelijkertijd ontzorgen we onze patiënten; de patiënt eet vaak beter als er samen gegeten wordt en de partner van de patiënt is niet altijd in staat om zelf te koken. Het wordt erg gewaardeerd dat de bezoeker dan hier kan mee-eten.”

Het initiatief is gestart als proef van drie maanden. Eind april wordt er geëvalueerd. ,,Het is veelbelovend’’, zegt Heijnen. ,,Als de proef succesvol blijkt, wordt deze uitgebreid naar andere afdelingen van het ziekenhuis en ook naar andere locaties.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen