Bewegend Verleden: Met trammetje Bello naar Bergen aan Zee [video]

Jesse van Dijl
Bergen

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: trammetje Bello.

In deze aflevering van Bewegend Verleden zie je hierboven een bijzonder zwart-wit filmpje uit de kluis van het Regionaal Archief.

Het 16 mm-filmpje is beschadigd, onderbelicht en overbelicht, erg schokkerig, craquelé en soms ook wat onscherp. En natuurlijk zonder geluid.

We weten niet wie het heeft gemaakt, maar vermoeden filmmaker en fotograaf Dick van Berge uit Bergen. Het gaat wellicht om afgekeurd filmmateriaal dat bij nader inzien toch niet in de prullenbak is terechtgekomen. Gelukkig maar want wat is het een leuk filmpje!

Tientallen mensen, misschien wel honderden, staan op het perron te wachten om in te stappen en mee te rijden richting Alkmaar.

Het is een zomerse dag, ergens eind jaren veertig, begin jaren vijftig, en hele volksstammen gaan met trammetje Bello naar zee. We zien het traject gefilmd tussen Bergen en Bergen aan Zee.

Sommige scènes zijn haast hallucinant. Barstensvolle stranden, een drukte van jewelste op het Stationsplein. En wat rijdt dat treintje toch schilderachtig door het duinlandschap ter hoogte van het Russenduin. Vanaf dit punt is Bello geregeld gefotografeerd. Ook voor later bekend geworden prentbriefkaarten.

Een paar jaar later zou de tramlijn tussen Alkmaar en Bergen aan Zee worden opgeheven. Er zijn nog steeds heel veel mensen die dat diep betreuren. Kijk en geniet!

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

(Eerdere afleveringen van Bewegend Verleden vind je hier, onder meer met deze eerdere aflevering over Bello)

De laatste rit van Bello:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.