Kristallen uit VertelTuin in Hem gestolen

Marijcke Faas met de laatste kristallen bij een van de ’ lege’ hoogstambomen.

Marijcke Faas met de laatste kristallen bij een van de ’ lege’ hoogstambomen.© Foto Marcel Rob

Leo Blank
Hem

,,Het is vooral een naar idee dat mensen zomaar in mijn tuin rondlopen zonder dat ik dat weet.” Dat weegt voor Marijcke Faas van de VertelTuin in Hem misschien nog wel zwaarder dan de diefstal van nepkristallen uit een aantal bomen.

Het is niet de eerste keer dat haar park aan de Hemmerbuurt doelwit is van dieven. In december werden al zes kristallen weggenomen. Afgelopen weekend, zelf vermoedt ze in de nacht van vrijdag op zaterdag, werden er in het park van anderhalve hectare opnieuw vijf glazen ornamenten ontvreemd.

De 76-jarige eigenares begon haar VertelTuin in 2008. Jaarlijks begroet Marijcke drieduizend bezoekers en geeft ze voorlees- en vertelvoorstellingen aan volwassenen. De stichting draait op vrijwilligers.

Ze ontdekte de diefstal van de tweede serie kristallen zondagochtend. ,,Ik vermoed dat de indringers via de achtersloot op mijn terrein zijn gekomen. Maar zeker weten doe ik dat niet. Het park is heel open, via het terrein van de naaste buren wandel je zo naar de VertelTuin”, beseft ze.

Prachtigste kleuren

Een bezoekster schonk Marijcke anderhalf jaar geleden via Facebook veertien kristallen, die een plek kregen in hoogstambomen. ,,Door zon en wind nemen ze prachtige kleuren aan. Rood, blauw, geel, wit. Ik zeg voor de grap weleens: dankzij de kristallen groeien de bomen zo mooi.”

Na de eerste diefstal had ze uit voorzorg al twee exemplaren in huis gehaald en één op een andere plek gehangen. ,,Dat zijn nu de laatste drie die ik nog heb. Het is treurig. Ik had er juist nog één aan de treurwilg bij de vijver gehangen. Die is ook weg. Die kristallen hebben een grote emotionele waarde voor me ”, treurt ze.

Marijcke hoopt dat het kwajongens zijn die haar deze streek hebben geleverd: ,,En dat hun ouders vragen hoe ze aan die kristallen komen. Zodat ze uiteindelijk weer bij mij worden teruggebracht. Dat mag wat mij betreft gerust anoniem. En misschien heeft iemand iets gezien afgelopen weekend. Elke tip is natuurlijk welkom.” Marijcke heeft geen aangifte gedaan bij de politie: ,,Daar vind ik het niet belangrijk genoeg voor.”

Veel te groot

Na de tweede diefstal is de gedupeerde eigenares niet van plan extra veiligheidsmaatregelen te nemen. ,,Daarvoor is het park veel te groot. Zestig meter in de breedte en 250 meter in de lengte. Te kostbaar om overal een hek neer te zetten.”

Wél heeft ze besloten om enkele kostbare spullen in het kasje, waarin haar verteltheater is te vinden, thuis een op een veilige plek neer te zetten. Het gaat onder meer om een rozenkwarts en een grote glazen bol.

De VertelTuin aan de Hemmerbuurt 103 gaat in april weer open. Bezoekers (zonder hond) zijn tot en met september dagelijks welkom. Als Marijcke een voorstelling geeft sluit ze het hek.

Voor tips omtrent de diefstal van de kristallen: 06-12679381.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen