Eisen tot 16 jaar celstraf voor ’spotters’ liquidatie Huizer spyshopmedewerker Ronald Bakker

ANP
AMSTERDAM

Twee mannen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan medeplichtigheid aan de moord op spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Huizen in 2015 verdwijnen daarvoor wat het Openbaar Ministerie (OM) betreft zestien en veertien jaar achter slot en grendel. In de extra beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp sprak de aanklager van „een lafhartige moord.”

Mourad B. (30) en Ali M. (31) zouden zijn opgetreden als ’spotter’. Zij zouden de bewegingen van Bakker (59) tot vlak voor zijn dood nauwgezet in kaart hebben gebracht, zijn signalement hebben doorgegeven en het kenteken van de auto waarin hij reed hebben doorgesluisd.

B. zou hem op de avond van de moord zelfs zijn gevolgd tot hij bijna thuis was. Het slachtoffer werd op 9 september 2015 bij zijn woning aan de Rendier in Huizen doodgeschoten toen hij thuiskwam uit zijn werk bij de spyshop in Nieuwegein.

Boodschap

De aanklager noemde de moord „een directe aantasting van de rechtsstaat.” Volgens hem is uit onderzoek gebleken dat de moord op Bakker „een boodschap” vanuit de misdaadorganisatie van Ridouan Taghi aan de spyshop was voor het meewerken met de politie. „De boodschap was duidelijk: wie praat, die gaat”, zei hij.

Taghi, aldus het OM, hield de spyshop verantwoordelijk voor het oprollen van de ’Utrechtse liquidatiebende’ in juli 2015. De organisatie, die spullen inkocht bij de spyshop, beschikte over ongekende wapenvoorraden, vluchtauto’s en hield zich ook bezig met het spotten van (potentiële) slachtoffers van liquidaties.

Ontsleutelen

De kopstukken van deze bende, waarvan ook B. en M. deel uitmaakten, kregen vorig jaar van het gerechtshof in het onderzoek-26Koper straffen tot 14,5 jaar opgelegd. B. en M. kregen eerder drie jaar cel van de rechtbank. Ook in de liquidatiebende vervulden zij de rol van spotter.

Hun rol bij de moord op Bakker en aanwijzingen voor het motief kwamen aan het licht na het ontsleutelen van beveiligde PGP-communicatie. In aan Taghi toegeschreven berichten wordt gesproken van „die kk-skyverrader.” Taghi zelf wordt vervolgd in het Marengo-proces. Daarin staan ook verdachten terecht die de moord op Bakker daadwerkelijk zouden hebben gepleegd.

De verdediging van B. en M. sprak van „exorbitante strafeisen.” De uitspraak is 9 maart.

Lees ook:

-> Vermeende ’spotters’ zwijgen in zaak liquidatie Huizer spyshopmedewerker Ronald Bakker

-> Verdachte opgepakt voor voorbereiden aanslag op spyshop waar de geliquideerde Ronald Bakker uit Huizen werkte

-> Taghi overwoog wraakactie met anti-tankwapen na liquidatie spyshopmedewerker Ronald Bakker uit Huizen

-> Moord in Huizen grote impact op kinderen

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen