Hoogkarspelse bloemkoolteler gooit handdoek in de ring: ‘Hoe kun je een bedrijf runnen als ieder half jaar de regels veranderen?’

Menig voorbijganger stopte bij de familie De Wit voor bloemkool of aardappelen.

Menig voorbijganger stopte bij de familie De Wit voor bloemkool of aardappelen.© Foto aangeleverd

Martijn Mak
Hoogkarspel

Bloemkolen- en aardappelteler Mts. P.B.A. De Wit & zonen in Hoogkarspel houdt op te bestaan. ,,We hebben ruim twintig jaar alles gegeven, maar de constant veranderende regelgeving van de (r)overheid, met een R ervoor, is niet meer bij te benen. Mijn broer en ik stoppen ermee”, aldus Dennis de Wit.

Hij legt uit dat er de afgelopen jaren steeds meer regels en eisen bij kwamen voor (bloemkool)boeren. ,,Als bedrijf maak je een beleidsplan”, vertelt De Wit.

,,Maar hoe kun je ergens naartoe werken als ieder half jaar de regels veranderen? Het is genoeg zo. We gooien nu, als een van de eersten, de handdoek in de ring. En ik verwacht dat er nog wel een aantal zal volgen. De opbrengst van bloemkolen is ook steeds meer centenwerk geworden.”

Voor Dennis, die samen met zijn broer het bedrijf van zijn opa en daarna vader overnam, is het nog een paar dagen doorbijten. ,,Daarna is het tijd voor een nieuw hoofdstuk. Daar heeft mijn vader ook begrip voor.”

Nieuw werk heeft hij al gevonden. Als zelfstandige gaat hij zijn kennis en vaardigheden aanbieden bij een collega-boer.

Veiling

Dennis is blij dat hij gemakkelijk van zijn apparaten, werktuigen en bloemkoolautomatiek af is gekomen. ,,Die zijn voor een eerlijke prijs geveild. Een aantal boeren in de buurt heeft het een en ander overgenomen. Dat voelt echt als een hart dat onder mijn riem wordt gestoken.”

Hij legt uit dat de meeste landbouwgrond was gehuurd en maar een klein deel was gekocht. ,,Dat doen wij nu van de hand. Ons huis blijft ons huis.” Het bedrijf had verder enkele vaste medewerkers in dienst en daarnaast een groep van ongeveer vijftien Polen die hielp. ,,Die hebben bij collega’s een plekje gevonden om te werken.”

De boerderij was in de regio mede bekend om zijn bloemkoolautomaat. Voor een euro konden omwonenden een luikje opentrekken en genieten van verse bloemkool. De automaat is verkocht aan iemand uit Zeeland.

Afgelopen donderdag gingen de laatste groenten over de toonbank. Onder een Facebookbericht van Dennis’ vrouw Marije werden veel bedankjes en steunbetuigingen achtergelaten. Zo schrijft Marieke Jong-Swart: „Wat jammer zeg! Veel succes met wat er nu op jullie pad komt!”

Dennis verwacht de bedrijfsbeëindiging in de komende tijd wel een plekje te kunnen geven. ,,We hebben altijd alles gegeven. Nu het bedrijf eindigt, valt er ook een last van onze schouders. We denken dat dit de goede beslissing is.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen