Speler EDO wordt onwel in Zaandam, zakt in elkaar op het veld, maar ’is oké’: grote opluchting na schrikmoment

Hatim el Abbassi gaat namens FC Zaandam het duel stevig aan.© Foto Ronald Goedheer

Peter van den Dongen
Zaandam

De voetbalwedstrijd FC Zaandam-EDO werd zaterdagmiddag, met nog zes minuten speeltijd te gaan en bij een 1-1 stand, door arbiter Erwin Dam gestaakt. De leidsman gaf aan de strijd niet verder te willen voortzetten nadat invaller Maxenzo Pinas ter hoogte van de middellijn plots in elkaar zakte. De 22-jarige EDO-speler kreeg te kampen met pijn op de borst, waarop werd besloten een ambulance met spoed naar sportpark Hoornseveld te roepen.

Assistent-coach Dennis Groot van de Haarlemmers bedacht zich geen moment en sloeg direct alarm. Groot overkwam vier jaar eerder iets soortgelijks op het voetbalveld, toen hij persoonlijk met een infarct te kampen kreeg. Hij onderschreef als ervaringsdeskundige de noodzaak om alles in het werk te stellen om Pinas snel medisch bij te staan.

Brancard

De speler die een groggy indruk maakte lag minutenlang op de grasmat, waarna hij door spelers ondersteund de gang naar de kleedkamer maakte. Terwijl Pinas vanuit de kleedruimte zorgvuldig op een brancard richting inmiddels gearriveerde ambulance werd gedirigeerd, besloten arbiter Dam, de trainers Iwan Axwijk en Sven Roomeijer in kort maar goed overleg de strijd deze middag niet meer te hervatten. De animo om de resterende zes minuten nog uit te spelen ontbrak volledig in beide kampen.

Pinas onderging een uitgebreid medisch onderzoek in de naast de tribune geparkeerde ambulance, waar hij een half uur later tot grote opluchting van de omstanders uitstapte. ,,Er is gelukkig niets aan de hand, alles is oké”, meldde de nog zichtbaar aangeslagen speler in de catacomben van de tribune.

Over het verdere verloop van de gestaakte wedstrijd meldde leidsman Dam uit Waarland dat er nog tien minuten speeltijd in het vooruitzicht liggen, waarvan vier minuten als extra tijd. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de wedstrijd op een nader te bepalen datum voortgezet op sportpark Hoornseveld.

,,Vandaag was het belangrijkste dat iedereen weer gezond naar huis toe kan’’, liet FC Zaandam-trainer Iwan Axwijk weten. ,,Zodra een tegenstander te kennen geeft te willen stoppen, prima. Hadden ze door willen spelen, ook prima.”

In de wedstrijd die aan het incident voorafging, was sprake van een gelijkopgaande strijd met volop kansen aan beide zijden. Pas na een klein uur tekende Mounier Raji de 1-0 aan, waarna EDO de stand rap gelijk trok via een goal van Mohammed Darkaoui. (1-1).

Zes minuten

,,’t Was één van onze minste wedstrijden’’ meende Axwijk. ,,Na de 1-0 hoop je dat we beter gaan spelen, dat we laten zien waartoe we in staat zijn. Dan volgt een simpel uitgespeelde goal. Jammer dat die valt.” En hoe gaat de trainer om met de zes nog te spelen minuten? ,,Daar hebben we ervaring mee. Bij 1-1 moet je niet alleen zorgen voor de winnende treffer, maar vooral goed rekening houden met een eventuele tegengoal.’’

FC Zaandam: Witlam, Boelhouwer, Kesser, Raji, Clement, Abbassi, Wijkstra (57. Hartgers), Oztürk, Hartgers, Bounhalli (73. Van der Woude), Nguijen.

EDO: Egmond, Van Zalinge, B. Kemper, Breinburg (69. Pinas), J. Kemper, Agyei Adomako, Amoako, Toen, Blankendal, Darkaoui, Aroma.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.