LOL in ’t Zwaantje: boerenslimheid en overspel in de lobby

Linda Blankendaal, Rob de Bood, Sandra Olij en Rob Rienstra in de lobby van Hotel ’De Wyde Blick’.

Linda Blankendaal, Rob de Bood, Sandra Olij en Rob Rienstra in de lobby van Hotel ’De Wyde Blick’.

Ronneke van der Genugten
Veenhuizen

Na het onverwachte overlijden van regisseuse Ria Stam trekt Gerard de Loor zijn stoute klompen aan om de spelers van toneelvereniging LOL als spelleider bij te staan bij de uitvoering van ‘Champagne, klompen en nana’.

Een gewaagde stap, het stuk van toneelschrijver Carl Slotboom behoeft de nodige vaardigheid van de spelers. Tekstkennis en timing zijn onwaarschijnlijk belangrijk in dit blijspel. Een goed begin is het halve werk. Zodra het rideau wordt geopend, klinken er goedkeurende geluiden vanuit het publiek. Het theaterpodium in Dorpshuis ’t Zwaantje in Veenhuizen straalt precies uit wat het moet uitstralen: de mensen op het podium bevinden zich overtuigd in een sjieke lobby van een hotel. Het hotel is net in handen gekomen van een nieuwe eigenaar, maar wie dat is? Is het misschien de zoon van Vincent Jaspers, met verve gespeeld door Rem Zwemmer? Toegegeven: zijn aanwezigheid is prominent, bij tijd en wijle soms zelfs ietsje té. Maar wie het stuk van Slotboom kent, weet dat dit personage zijn aanwezigheid overdreven moet duiden.

Elk bestaand hotel zou op het eerste gezicht jaloers zijn op receptionist Joost Manders, gespeeld door Rob Rienstra. Beleefd aan de telefoon, neerbuigend naar het dienstdoende personeel en behulpzaam voor de gasten. Rienstra lijkt op zijn best als hij alleen op de planken staat. Zodra het podium zich met meerdere personen vult, heeft hij de neiging om iets harder te gaan praten. Twaalf spelers zijn betrokken in het verhaal, waar clichés over vreemdgaan en boerenslimheid niet worden geschuwd. Mooi om te zien dat deze toneelvereniging tot in de verre toekomst is verzekerd van aanwezig talent.

Sandra Olij kruipt moeiteloos in de huid van schoonmaakster Jo Jolink, maar ook in de rol van een Franse Cancanartieste. Noortje van Breugel is lekker jong brutaal en koket. Gezien het plezier dat ze eraan beleven zijn ook Rob de Bood, Anja Bakker, Joost Koopman, John Beemsterboer, Elly Krom, Linda Blankendaal, Marianne de Maaijer en Ingeborg Minjon voorlopig nog niet uitgespeeld.

’Champagne, klompen en nana’ is ook nog op 7 en 8 februari te zien in dorpshuis ’t Zwaantje.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen