Premium

Schaken: BSG moeiteloos aan kop, En Passant slaakt zucht van verlichting

Schaken: BSG moeiteloos aan kop, En Passant slaakt zucht van verlichting
Clubicoon Manuel Bosboom leidt En Passant naar gelijkspel.
© Foto Studio Kastermans/Alexander Marks
Hilversum

Wie ziet dat BSG met 6-4 heeft gewonnen van Groninger Combinatie, zou denken dat het een spannende middag was. Niets is minder waar, de Bussumers stonden na drie uur spelen met 5,5-0,5 voor. Dat er daarna een paar dingen misgingen, had dus geen invloed meer op de twee matchpunten waarmee de ploeg de met Charlois Europoort gedeelde koppositie behoudt.

In die eerste drie uur in het eigen denksportcentrum was het bijzonder om te zien hoe de BSG’ers de Groningers over de knie legden. Ilja Zaragatski mocht tegen Jasper Geurink een vreselijke mataanval uitvoeren, Robert Ris nam het jonge talent Eelke de Boer in een soort wurggreep en Alexander van Beek versloeg Simon Elgersma alsof een grootmeester tegen een clubschaker speelde. Wat er de rest van de wedstrijd gebeurde, was toen eigenlijk niet meer zo interessant. In de volgende ronde, op 7 maart, gaat BSG naar Rotterdam voor de kraker tegen Charlois Europoort. Bij winst is de eerste landstitel in de geschiedenis voor de Bussumers heel dichtbij.

Veel spannender was de thuiswedstrijd van En Passant tegen LSG IntelliMagic uit Leiden. De Spakenburgers speelden gelijk en reageerden met een zucht van verlichting. Het begon met een nederlaag van een hoestende en snotterende Richard Vedder, die na zijn opgave direct in de auto stapte en zich thuis enkele dagen rust voorschreef. Een andere tegenvaller was dat grootmeester Michael Feygin kansloos ten onder ging tegen Jelmer Jens. Met overwinningen van Jan Smeets was En Passant altijd blij, maar die speelt nu bij LSG. Hij knoopte Jan-Willem van de Griendt meedogenloos op. Het keerpunt kwam toen clubicoon Manuel Bosboom won van Jan-Willem de Jong. Bosboom: „Tja, hoe ging dat? Ik kwam goed uit de opening en hij kwam er niet aan te pas.” Zijn teamgenoot Friso Nijboer was stelliger: „Manuel speelde Konings-Indisch met paard d7, daarmee scoort hij 80 procent. Daar moet je tegen hem gewoon niet aan beginnen, dan ga je eraf.” Nadat de jonge Duitser Valentin Buckels voor En Passant had gewonnen van Casper Schoppen, die in 2018 werd verkozen tot Nederlands ’talent van het jaar’, bracht Nijboer het beslissende punt binnen dat een gelijkspel opleverde. De veteraan: „Aan het eind dacht ik lang na. Ik zag wel dat ik hem kon mat zetten, maar ik nam er rustig de tijd voor.”

In 2A won Soest in Apeldoorn met 2-6 van Apeldoorn 2. Uitblinker tot nu toe is Arie van der Burch, die alle vijf zijn partijen won. Van de tien ploegen in deze klasse gaat precies de helft aan kop met acht matchpunten. De belangrijkste wedstrijden moeten dus nog komen. De nederlaag van Soest in de tweede ronde is goedgemaakt.

Ook Sopsweps ’29 staat opeens gedeeld bovenaan, in 2C. De ploeg won in Amstelveen met maar liefst 1,5-6,5 van Zukertort 2.

Een domper was er voor HSG, dat uit met 5,5-2,5 verloor van ZSC-Saende. De Hilversummers raken daardoor achterop bij drie gedeelde koplopers die twee punten boven hen staan.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen