Rolstoelbreuk blokkeert Olympische droom Geert Schipper

Geert Schipper, met de gebroken wheeler in stukken: ’De aanschaf van een nieuwe, dat staat dus niet in de begroting.’
© Foto: Marcel Rob
Spanbroek

Paratriatleet Geert Schipper zit met de handen in het rossige haar. De speciaal op maat gemaakt race-rolstoel van de 43-jarige topsporter is letterlijk in twee stukken gebroken. Dat kan wel eens de droom gaan dwarsbomen van een gouden medaille tijdens de Paralympics in Tokio.

Zaak dus dat de lange West-Fries snel over een nieuwe rolstoel kan beschikken, opdat de voorbereiding op die Paralympics kan worden hervat. Want nu Schipper in 2016 in Rio de Janeiro de zilveren plak heeft binnen gehaald, is het doel ferm gericht op maar één ding: een gouden plak.

Millimeter

,,Maar ja, je haalt zo’n speciale race-rolstoel niet uit de schappen bij een lokale supermarkt”, vertelt hij thuis. ,,Dit zijn bijzondere rolstoelen. Ze worden tot op de millimeter nauwkeurig op jouw maat ingemeten en gemaakt.” Dat was ook het geval bij de wheeler die in Amerika voor Geert was gemaakt. Met die rolstoel daverde hij in een niet misselijk tempo van rond de dertig kilometer per uur over het parcours. En toch ging het mis.

Vijf weken geleden brak de stam tussen het smalle, bescheiden voorwiel en het frame plots doormidden. De Spanbroeker maakte een stevige smak tegen het wegdek, met een blessure aan de pols en enkele schaafwonden als direct gevolg. ,,Maar ik kon ’m nog laten maken, ze hebben er heel kunstig een oplossing voor gevonden. En ik was eigenlijk net weer begonnen met trainen.”

Smak

Totdat donderdag er opnieuw een smak werd gemaakt. Weer was het aluminium frame gebroken. De diagnose: metaalmoeheid. ,,Plat gezegd is mijn vertrouwen in deze stoel volledig weg”, is zijn commentaar. ,,Dit betekent gewoon dat hij niet meer is te repareren, ook al had ik dat graag gewild. Juist omdat hij helemaal speciaal op mijn lijf was gemaakt. Maar je kan er op wachten dat het opnieuw misgaat.”

Geert in zijn wheeler, in betere dagen

Voor iemand die de triatlon zo serieus neemt als Geert, is dat een enorme tegenvaller. Hij kan ziel en zaligheid kwijt in de sport. In 2004 liep hij bij een vliegtuigongeluk een dwarslaesie op. Een jaar later begon hij met aangepast sporten.

Eerst was dat handbiken, maar al snel ontdekte de Spanbroeker zijn echte uitdaging: de triatlon. Dat komt neer per wedstrijd op 750 meter zwemmen, 20 kilometer handbiken en 5 kilometer wheelen, de vervanger van het hardlopen. ,,Precies bij dat laatste onderdeel ligt voor mij de winst. Dan kan ik echt snelheid maken. Maar dan heb ik wel goed materiaal nodig.”

Op maat

Bovendien rijdt de directe concurrentie uit binnen- en buitenland in soortgelijke aangepaste rolstoelen die op maat zijn gemaakt. Geert heeft maar één sportieve nachtmerrie: achterblijven bij de rest.

De fulltime hobby van eerst is inmiddels een kwestie van professioneel sporten geworden, omdat Geert de status van pro-triatlonathleet heeft gekregen van de Nederlandse Triathlon Bond. De speciale race-rolstoelen worden of in Denemarken of in de VS gemaakt. Schipper sport in een stoel van het merk Top End. Aanschafwaarde: zeker zes mille.

,,Ik heb zelf mijn begroting gemaakt voor vier jaar topsport”, legt hij uit. ,,Ik ben dolblij met de ondersteuning en met een netwerk van sponsors die mij al helpen. Maar de aanschaf van een nieuwe rolstoel, die stond er dus niet in.”

Alles is vervangbaar, dat beseffen ze ook in huize Schipper. Alleen: nu speelt er een ander probleem, dat van tijdnood. Geert heeft namelijk haast.

Voorbereiding

,,Ik zit midden in de voorbereiding voor de Paralympics. Ik wil niet te ver achterop raken. Daar komt bij dat je echt een paar weken nodig hebt om een nieuwe te bestellen en te laten aanmeten. Het is echt een specialisme en het is allemaal handgemaakt. Ik hou alle opties open, dat moet wel. Want ik heb een echte Olympische droom en die laat ik me niet zomaar afpakken. Ik hoop dat er mensen zijn die een bijdrage willen leveren.”

,,Belangrijkste is namelijk dat de nieuwe stoel he-le-maal klopt en helemaal in balans is. Alleen dan kan ik als sporter de maximale prestatie leveren. Want ik sport niet alleen voor de lol, zogezegd. Ik ga echt voor de knikkers.”

www.geertschipper.nl . E-mail: info@sportisleven.nl

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen