Susanne kijkt vanaf vier meter hoogte toch uit op de Alkmaarse Dijk [video]

Boven de Dijk is er nog wel een plek voor Susanne.

Boven de Dijk is er nog wel een plek voor Susanne.

Een kraan takende Susanne zaterdagochtend vroeg naar een nieuwe plek.

Een kraan takende Susanne zaterdagochtend vroeg naar een nieuwe plek.

1 / 3
Ype Minkema
Alkmaar

Ze mag niet op haar favoriete hangplek staan. Susanne zou te dicht bij leidingen en kabels komen, dus zit een gemeentelijke vergunning er niet in. Maar het bronzen beeld met de blote borsten staat toch op de Dijk, vlak bij de ingang van de Achterdam. Op vier meter hoogte.

Een kraan tilde het loodzware beeld zaterdagochtend naar een plek op een plat dak aan de Dijk. Zo kan Alkmaar toch naar de bronzen prostituee opkijken.

Bekijk de video daarvan hieronder (beeld: Ron van der Steen).

Het bronzen beeld staat op haar speciale plek.

Het bronzen beeld staat op haar speciale plek.

Susanne blijft tot begin april uitkijken over de Dijk. Wat er daarna gaat gebeuren met het beeld, is nog onduidelijk. De gemeente Alkmaar kan haar geen staanplaats bieden, maakte het college vrijdag kenbaar. Niet omdat het beeld ’vrouwonvriendelijk’ zou zijn, zoals in de gemeenteraad werd geroepen. Of omdat het werk van de Duitse erotisch kunstenaar Manfred Holz geen kunst zou zijn.

Het werd uiteindelijk geen verhitte discussie over ethiek, of een lastig oordeel over kunst, maar er waren uiteindelijk zuiver technische redenen. Onder het straatwerk op de Dijk lopen leidingen en die zouden beschadigd kunnen worden. En de lantaarnpaal waar Susanne in de buurt zou komen te staan, moet wel altijd bereikbaar zijn, in geval van storing.

Cor Ootes, pandeigenaar op de Achterdam en opdrachtgever, overlegt de komende periode met zijn advocaat en de kunstenaar. Als Susanne nu eens losgeweekt kan worden van de lantaarnpaal, kan er misschien toch nog een plek op de Dijk worden gevonden. ,,Er zijn genoeg opties’’, zegt Ootes.

Lees ook:

-> Susanne mag niet op ’haar’ plaats in Alkmaar, maar Alkmaar kijkt straks wel tegen het bronzen beeld op. Ze krijgt een protestplek

-> Susanne, het bronzen beeld met de borsten, legt heel wat bloot in Alkmaar

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen