Vergeetachtig, ongeconcentreerd, kort lontje; goed dat er meer aandacht is voor het ’chemobrein’

Sanne Schagen
© Foto André Jagt

’Ik ben vergeetachtig, kan me niet concentreren, krijg mijn werk niet af, het gezinsleven is zo druk, ik heb een kort lontje, kan geen boek meer lezen.’

WERELDKANKERDAG 4 FEB

’Cognitieve problemen’ komen vaak voor bij patiënten met een hersentumor, maar ook patiënten met een tumor elders in het lichaam krijgen er soms last van. ,,Cognitieve problemen zijn problemen met het denken, zoals informatie onthouden, of je aandacht bij iets houden. Wat vroeger automatisch ging, kost nu veel meer moeite”, zegt neuropsycholoog Sanne Schagen van het Antoni van Leeuwenhoek.

Cognitieve problemen kunnen ontstaan aan het begin van de ziekte en tijdens of na de behandeling. „Vaak worden klachten na een tijd minder, of ze verdwijnen. Sommige mensen houden er langer last van.”

Lees ook: 24 uur per dag aan kanker denken

Vermoeidheid, slaapproblemen, angst of somberheid kunnen een rol spelen. „We weten dat ook chemotherapie bij een klein deel van de patiënten een nadelig effect heeft op het brein (’chemobrein’).” Of dat ook geldt voor hormoontherapie wordt onderzocht.

Het Antoni van Leeuwenhoek geeft patiënten handvatten om het geheugen te ondersteunen, waardoor ze er minder last van hebben. „Je leven aanpassen aan het tempo van je hoofd. Dan raak je minder overprikkeld. Doe één ding tegelijk. Weten waar je aan toe bent, helpt ook. Even een time-out als het je teveel wordt. Zet wat je moet onthouden in je telefoon. Schrijf het op. Dan kun je je concentreren op andere zaken.”

Soms krijgen patiënten cognitieve revalidatie: „Ze leren strategieën om dingen te onthouden, door ze in een context te zetten en ezelsbruggetjes te gebruiken.” Ze is blij met aandacht voor het probleem. „Kankerbehandelingen worden steeds beter. Door bijvoorbeeld immunotherapie is er een grotere groep die geneest, of langer met de ziekte leeft. We helpen mensen ook na het ziekteproces een zo optimaal mogelijke kwaliteit van leven te bereiken.”

Meer informatie: www.kanker.nl/cognitieve-problemen

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.