Beverwijk duurste gemeente IJmond, Heemskerk goedkoopste

© Foto ANP

Eric Kok
Beverwijk

Beverwijk is wat heffingen betreft de duurste gemeente in de IJmond, op de voet gevolgd door Velsen. Heemskerk is de goedkoopste. Per inwoner eist de gemeente Beverwijk 575 euro op, Velsen 566 en Heemskerk 429.

Dat blijkt uit een overzicht van de gemeentelijke begrotingen van het CBS. Castricum en Uitgeest vormen met respectievelijk 506 en 451 euro per inwoner de middenmoot.

Beverwijk is dit jaar niet veel duurder geworden overigens. Vorig jaar inde de gemeente twee euro minder dan nu, 555 euro per inwoner. Velsen is dit jaar zeventien euro duurder geworden, Heemskerk negen. Uitgeest heeft de heffingen dit jaar het meest verhoogd, 34 euro.

Onroerendezaakbelasting

Wat maakt Beverwijk de duurste gemeente? Niet de ozb voor woningen, de onroerendezaakbelasting. Uitgeest spant daar de kroon, met 164 euro per inwoner. Beverwijk is op dit gebied zelfs de goedkoopste gemeente, met 113 euro per inwoner, op de voet gevolgd door Heemskerk met 117 euro per inwoner.

De ozb voor bedrijfsgebouwen en andere niet-woningen levert Beverwijk veel meer op dan de meeste andere gemeenten: 108 euro per inwoner. De bedrijfsgebouwen leveren Velsen overigens zelfs 112 euro per inwoner op. Ter vergelijking: Heemskerk vangt 34 euro per inwoner, Castricum 52 en Uitgeest 57.

Beverwijk vangt ook veel parkeergeld, in totaal 1,3 miljoen euro, 31 euro per inwoner. Velsen int ruim 3,5 ton, 5 euro per inwoner. De andere gemeenten innen geen parkeerheffing.

De afvalstoffenheffing in Beverwijk is ook gemiddeld, 117 euro per inwoner. In Velsen is het 150 euro per inwoner, in Castricum 111.

De rioolheffing in Beverwijk is wel het hoogste, 100 euro per inwoner. Uitgeest is met 70 euro de goedkoopste.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.