Bronzen sekswerker Susanne mag niet op de Dijk in Alkmaar

Dominic Schijven
Alkmaar

Het omstreden bronzen beeld van sekswerker ’Susanne’ mag niet op de Dijk bij de Achterdam in Alkmaar. Dat heeft het College van Alkmaar besloten.

De plaatsing is strijd met het bestemmingsplan, zegt Alkmaar.

Aanvrager Cor Ootes wil het beeld met bronzen plaat en een eigen lantaarnpaal op de Dijk. Ervoor een plaat, twee voetafdrukken, eventueel een tekst met ’Kiss Me’.

Lees hier meer: Susanne mag niet op ’haar’ plaats in Alkmaar, maar Alkmaar kijkt straks wel tegen het bronzen beeld op. Ze krijgt een protestplek

Op het gebied staat de bestemming Verkeer - Verblijf. Dat moet gewijzigd worden voor een vergunning voor het beeld.

Dat doet de gemeente liever niet. Er liggen kabels en leidingen in de grond dat plaatsing ingewikkeld maakt, zegt de gemeente.

Ook kan een beeld niet tegen een lantaarnpaal aan staan, die moet altijd vrij staan zodat het serviceluik toegankelijk is.

Een ’eigen’ lantaarnpaal van Susanne wil de gemeente ook niet. Alkmaar wil geen lantaarns van derden ,,We hebben een zorgplicht voor openbare verlichting en kunnen daarom aansprakelijk worden gesteld bij schade’’, aldus de gemeente.

Wel wil de gemeente nadenken over een ander plekje voor de afbeelding van de sekswerker. Het college stelt voorwaarden: de locatie moet op eigen grond zijn.

Er mag geen sprake zijn van de aanwezigheid van kabels en leidingen. Het beeld mag niet worden bevestigd aan een straatarmatuur en niet worden aangesloten op het netwerk voor openbare verlichting.

Lees ook: Standbeeld voor meisje van plezier voor de ingang van de Achterdam in Alkmaar: komen de blote borsten door de gemeentelijke keuring?

Lees ook: Manfred Holz, schepper van bronzen meisje van plezier, is stomverbaasd over discussie in Alkmaar: ’Susanne wordt gebruikt in politieke strijd’

Lees ook: Susanne, het bronzen beeld met de borsten, legt heel wat bloot in Alkmaar

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen