VVD Hoorn wil automatisch knipperende lichten bij zebrapad voor veiligheid

De Heijmans Bikescout is een van de systemen die autoverkeer kan waarschuwen voor naderende fietsers.
© Beeld: Heijmans
Hoorn

Een oversteekplaats waar lichtelementen in de grond en op borden gaan knipperen zodra voetgangers of fietsers die naderen, zodat zij veilig kunnen oversteken. De VVD-fractie in de Hoornse gemeenteraad wil graag dat deze techniek op een aantal plaatsen in Hoorn wordt toegepast.

,,Er zijn een aantal echte nare plekken waar met deze toepassing ongelukken mogelijk voorkomen kunnen worden’’, zegt VVD-raadslid Chris de Meij.

Hij noemt met name de oversteekplaats op de Rijnweg nabij de Maasweg bij NS-station Kersenboogerd.

Onveilig

De VVD heeft burgemeester en wethouders hier schriftelijke vragen over gesteld.

De Meij stelt dat voetgangers en fietsers zich steeds vaker onveilig voelen bij een oversteekplaats. Dat was ook de conclusie van Veilig Verkeer Nederland (VVN) op basis van klachten die zij binnenkreeg.

,,Verschillende studies tonen aan dat de alertheid van de weggebruikers op een innovatieve manier verbeterd kan worden, onder andere door het interactief maken van fiets- en voetgangers oversteekplaatsen.’’

Ouderen

De VVD wijst er op dat er steeds meer verkeersdeelnemers zijn die ouder zijn dan 65 jaar. ,,Veel senioren gaan of blijven fietsen. Hun zintuiglijke vermogens en reactiesnelheid zijn over het algemeen minder goed dan die van jongere mensen. Interactieve oversteekplaatsen dragen bij de veiligheid voor jonge en oudere verkeersdeelnemers.’’

Camera

Bij het systeem van de ’interactieve oversteekplaats’ wordt met een camera gesignaleerd dat een voetganger of fietser nadert. Vanaf dat moment gaan grondspots op het zebrapad en de led-verlichting op de oversteekborden knipperen. Ze worden automatisch uitgeschakeld zodra de oversteker weg is.

De VVD vraagt het college of dit ook heil ziet in interactieve oversteekplaatsen als manier om de verkeersveiligheid te verbeteren. Zij wil een overzicht van ongevallen op oversteekplaatsen in de jaren 2018 en 2019, waarbij voetgangers of fietsers waren betrokken. En ze wil weten of het college alvast een systeem wil laten aanbrengen op de Rijnweg, ’aangezien hier jaarlijks veel ongevallen plaatsvinden’.

Meer nieuws uit West-Friesland