Politici in Heerhugowaard moeten inwoners ’kietelen’ om hun mening over zaken in hun stad te geven

Heerhugowaard

Politici, bestuurders en ambtenaren van Heerhugowaard moeten inwoners ’kietelen’ om meer hun mening te geven over zaken die in hun stad spelen en waarover in de gemeenteraad wordt beslist.

Die oproep deed Trijntje Johanne Visser-Hogeterp van de ChristenUnie dinsdagavond tijdens de raadsvergadering, waarin is besloten de commissie meespraak en communicatie na een jaar experimenteren per 1 februari op te heffen.

DNA

,,Meedoen (lees: helpen de animo onder inwoners te stimuleren, red.) moet bij raadsleden, college en ambtenarenapparaat in het DNA zitten’’, vindt Visser.

De werkgroep ’democratische interactie en participatie’ wordt de opvolger van de commissie en moet vanaf nu proberen de kloof tussen politiek en Heerhugowaarders te dichten.

Visser waarschuwt ervoor dat bij deze doorstart ’moet worden gewaakt dat dingen niet hetzelfde of opnieuw worden gedaan’.

Het keurslijf van de commissie was te strak. ,,Het bleek dat het schuurde’’, aldus CDA-raadslid Jasper John. Toch vindt medegrondlegger René Schoemaker (HOP), net als het college, niet dat het experiment is mislukt. ,,Het is geen fout geweest om dit pad te kiezen, we hebben er enorm van geleerd.’’

Door meer praktisch en minder formeel aan de weg te timmeren, verwacht Schoemaker dat de nieuwe werkgroep ’daadwerkelijk wat gaat toevoegen’.

De commissie liet een flinke nalatenschap achter in de vorm van een overdrachtsdocument.

Wijkcheques

Hierin worden allerlei suggesties naar voren geschoven, zoals onder meer expertmeetings, buurtschouwen, vergaderen op locatie, wijkmakelaars, stadsgesprekken, flitspeilingen plus het uitreiken van wijkcheques.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen