Na overlijden toeschouwer afgelaste derby tussen ’t Gooi en FC Hilversum verplaatst naar zaterdag 22 februari

Hilversum

De derby tussen ’t Gooi en FC Hilversum, die zaterdag geen doorgang vond na het overlijden van een toeschouwer vlak voor aanvang van de wedstrijd, wordt op zaterdag 22 februari (aanvang 14.30 uur) ingehaald.

De toeschouwer in kwestie was oud-prof Nico la Maître (72), voormalig speler van beide clubs, die - net als veel iconen uit het Hilversumse voetbal - op uitnodiging aanwezig was. Hij werd op de tribune onwel.

HVV ’t Gooi (tegenwoordig SC) en FC Hilversum speelden in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw betaald voetbald in de eerste en tweede divisie. Ze kwamen daarin ook geregeld tegen elkaar uit. Op die derby’s kwamen meer dan tienduizend toeschouwers af. Zaterdag stond het onderlinge treffen voor het eerst in 56 jaar weer op de rol. Rondom het duel was van alles georganiseerd. Wat een feestje had moeten worden, eindigde - nog voordat er ook maar een bal gerold had - dus echter in een tragedie.

Verslaggever Rob Fabriek, die La Maître persoonlijk kende, was aanwezig en schreef een korte in memoriam:

Normaal staat op deze plek de Derde Klasse Derby. Dit keer had dat die tussen ’t Gooi en FC Hilversum moeten zijn. Een historisch duel, dat echter niet gespeeld zou worden.

Zaterdag overleed Nico la Maître, oud-prof van onder meer ’t Gooi, FC Hilversum en SC Gooiland. Hij werd vlak voor de aftrap onwel op de tribune. Nico was op uitnodiging aanwezig, net als veel iconen uit het Hilversumse voetbal. Even daarvoor was hij met applaus onthaald in de bestuurskamer en sprak ik nog geruime tijd met hem. We hadden jaren samen gezaalvoetbald en het gesprek was - als altijd - even serieus als vol grappen. Wat een mooie middag moest worden, werd een gedenkwaardige, om de verkeerde reden.

Nico, een fijn mens, echtgenoot, vader, opa en begaafde linkspoot, stierf te midden van zijn voetbalvrienden. Dat hij moge rusten in vrede.

Rob Fabriek

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen