Oud-international Rob Rensenbrink (72) overleden in zijn woonplaats Oostzaan [video]

© Archieffoto: Heleen Vink

ANP
OOSTZAAN

Oud-voetbalinternational Rob Rensenbrink is op 72-jarige leeftijd overleden. De voormalige linksbuiten van het Nederlands elftal leed aan een progressieve spierziekte. Hij is vrijdagavond in huiselijke kring gestorven in zijn woonplaats Oostzaan. Oud-voetballer Jan Mulder bracht zijn overlijden namens de familie naar buiten.

Lees hier het laatste interview van Rensenbrink met Noordhollands Dagblad. Hij hield voor de krant een dagboekje bij tijdense het WK van 2014

Lees ook: Oud-doelman Jan Jongbloed over overleden Rob Rensenbrink: ’Had hij toen maar gescoord. Dan was al dat gezeur over die paal hem bespaard gebleven’

Rensenbrink verwierf in zijn carrière vooral faam in België, waar hij speelde voor Club Brugge en RSC Anderlecht.

Mulder, de voormalig aanvaller die met Rensenbrink samen speelde bij Anderlecht, noemt hem een ’hele grote speler’. „In België staat hij bekend als de beste speler ooit in de competitie. Hij was een geweldige dribbelaar, zijn specialiteit was de slalom. Hij kreeg in België ook de bijnaam ’Slangenmens”’, aldus Mulder.

Jan Mulder en Rob Rensenbrink tijdens de lancering van Rensenbrinks biografie: ’Het Slangenmens’, geschreven door Bert Nederlof.

Jan Mulder en Rob Rensenbrink tijdens de lancering van Rensenbrinks biografie: ’Het Slangenmens’, geschreven door Bert Nederlof.© Archieffoto Peter Beemsterboer

Rensenbrink speelde twee WK-finales met Oranje, in 1974 en 1978. Legendarisch is zijn bal tegen de paal in de verloren finale van 1978 in en tegen Argentinië.

Het beeld staat bij velen op het netvlies gegrift: bij een stand van 1-1 en na bijna 90 minuten kwam er een lange pass van Ruud Krol, Rensenbrink nam de bal aan, maar schoot op de linkerpaal. In de verlenging die volgde scoorde de Argentijnen nog twee keer. Rensenbrink was die eindronde een van de beste spelers van het Nederlands elftal. Tegen Iran maakte hij zelfs een hattrick.

De Argentijnse doelman Fillol keert het schot van Rob Rensenbrink tijdens de WK-Finale Argentinië-Nederland die eindigde in 3-1.

De Argentijnse doelman Fillol keert het schot van Rob Rensenbrink tijdens de WK-Finale Argentinië-Nederland die eindigde in 3-1.© ANP

In 1969 maakte de Oostzaner op 21-jarige leeftijd zijn entree op de Belgische voetbalvelden. Club Brugge haalde hem voor de neus van Feyenoord weg bij DWS. Met Club Brugge veroverde hij de beker. In 1971 maakte Rensenbrink de overstap naar Anderlecht.

Daar groeide hij uit tot een sterspeler die de ene na de andere trofee veroverde. Hij won met Anderlecht onder meer twee keer de landstitel, twee keer de Europa Cup II en twee keer de Europese Super Cup. In 1976 ontving hij de Gouden Schoen als beste voetballer van het jaar in België.

Portret uit 1979 van voetballer Rob Rensenbrink die in dat jaar deel uitmaakte van de Oranje-selectie.

Portret uit 1979 van voetballer Rob Rensenbrink die in dat jaar deel uitmaakte van de Oranje-selectie.© ANP

Clubicoon

Het overlijden van Rob Rensenbrink is een zware slag voor wie van RSC Anderlecht houdt. Dat meldde de Brusselse club kort na het nieuws dat de voormalig linksbuiten is overleden na een slepende spierziekte. „Rob Rensenbrink is een absoluut clubicoon”, valt te lezen op de website van ’Paars-wit’, waar Rensenbrink speelde van 1971 tot 1980.

„De ’slangenmens’ is de mooiste linksvoor uit de geschiedenis van RSCA en hij was een van de architecten van de eerste belangrijke Europese successen van de club”, roemt Anderlecht de Noord-Hollander, die 143 doelpunten maakte voor de club en onder meer twee keer de Europa Cup II en twee keer de Europese Supercup won.

„Zijn onnavolgbare techniek, zijn sierlijkheid en zijn neus voor doelpunten hebben de supporters van Anderlecht en alle voetballiefhebbers ter wereld jarenlang in vervoering gebracht. We zijn erg trots dat hij onze kleuren negen mooie seizoenen gedragen heeft.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.