Premium

Kinderwens, maar problemen met zwanger worden? In Nederland wacht je jaren op een donoreicel. Schrijnend, vindt Melany uit Lutjewinkel. ’Mensen die het kunnen betalen wijken uit naar het buitenland’

Melany Brunings uit Lutjewinkel
© Archieffoto Marc Moussault
Lutjewinkel

Er is in Nederland een schreeuwend tekort aan sperma- en eiceldonoren. Volgens Melany Brunings uit Lutjewinkel zijn ingrepen nodig om de balans tussen de enorme vraag en het bescheiden aanbod recht te trekken. Brunings is voorzitter van Stichting Kinderwensbloggers; een verzamelplaats voor iedereen die schrijft én leest over het vervullen van een kinderwens.

„De wachtlijsten zijn enorm”, legt Brunings uit. „Mensen wachten tussen de drie en zes jaar eer ze aan de beurt zijn. Dus wat zie je? Als mensen het kunnen betalen, gaan ze naar het buitenland. In sommige landen – zoals België en Spanje – wordt gewerkt met anonieme donatie, wat in Nederland verboden is. De kosten voor eiceldonatie in Nederland raken die van eiceldonatie in het buitenland. Hier moet je wel langer wachten en je hebt daar meer garantie op een zwangerschap.”

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Meest gelezen