’Woningcorporaties zijn projectontwikkelaars geworden, huurmarkt is verziekt’

© Archieffoto
Hoorn

Woningcorporaties moeten zich beperken tot het aanbieden van sociale huurwoningen, luidde afgelopen week de stelling in onze krant. Een overgrote meerderheid (ruim tachtig procent) was het met die stelling eens.

De stelling was geplaatst naar aanleiding van woningcorporatie Intermaris, die twintig ’zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen’ in de vrije sector aanbood voor de prijs van 1075 euro per maand (exclusief 75 euro servicekosten).

„Schoenmaker blijf bij je leest”, reageert Maaike Weringa uit Hoorn. „Van de 32 voormalige sociale huurwoningen zijn er twaalf teruggekomen en daarbij 20 woningen in de vrije sector gegaan.” Hoelang duurt het voordat deze twaalf woningen ook tot de vrije sector behoren, vraagt ze zich af.

Publiek belang

Volgens Michael Draaijer uit Hoorn is de huurmarkt verziekt. „Een woningcorporatie dient het publieke belang. Pas als er voldoende sociale woningen zijn, kan men misschien woningen gaan aanbieden in duurdere segmenten. Mensen mogen wel 1075 euro per maand betalen, maar een hypotheek krijgen? Ho maar.”

Horinees Nico Danenberg kan zich daar ook wel in vinden. „Helaas zijn woningcorporaties projectontwikkelaars geworden, die het woord ’sociaal’ uit hun statuten hebben geschrapt”, oordeelt hij.

„Er is belachelijk veel vraag naar sociale huurwoningen, veel meer dan in de vrije sector”, zegt Bertien van Willigen uit Enkhuizen. „Het is echt beter als woningcorporaties hun prioriteit leggen bij mensen aan woningen helpen - in plaats van zelfverrijking of beleggers dwarsliggen - want anders los je die woningnood nooit op.

Belachelijk!

De Abbekerkse Linda de Gelder vindt het belachelijk dat er zo weinig betaalbare woningen zijn. „Mijn zoon van inmiddels 35 woont nog steeds thuis, omdat hij geen koophuis of huurhuis in de vrije sector kan betalen. Ik woon in een 55-plushuis. Nog eventjes en dan komt hij ook voor zo’n huisje in aanmerking?”

Mirjam Reurslag uit Hoorn: „Het woningaanbod is al heel krap, als woningcorporaties in de vrije sector gaan verhuren is het hek van de dam. Dan blijft er helemaal niets meer over voor mensen met lagere inkomens.”

Doorstroming

Dat spreekt Horinees Ruud Molleman tegen. Hij behoort tot de kleine groep oneens-stemmers. „Door het aanbieden van duurdere vrijesectorwoningen komen er weer sociale huurwoningen vrij”, legt hij uit. „Voor sommige mensen, die nog niet kunnen kopen, is dit een mooie tussenoplossing.”

Hoogkarspeler Piet Baas onderstreept dat. „Het aanbieden van duurdere huurwoningen is niet verkeerd als je de doorstroming wil bevorderen van mensen met een hoger inkomen.”

Wognumer Ron Hanff ziet nog een voordeel van woningcorporaties die woningen in de vrije sector verhuren. „Juist omdat er veel aanbieders in de vrije sector zijn, is het goed dat woningcorporaties ook duurdere woningen verhuren. Daardoor ontstaat concurrentie en zo blijven de huurprijzen in de vrije sector nog redelijk. Bij een woningcorporatie heb je daarnaast, in tegenstelling tot de vrijesectorhuur, nog enigszins een veilig gevoel. Die zal problemen bijvoorbeeld sneller en beter oplossen dan huisjesmelkers.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen