Premium

Dichter bij een stunt kon IJsselmeervogels niet zijn in KNVB Beker [video]

Dichter bij een stunt kon IJsselmeervogels niet zijn in KNVB Beker [video]
Bunschoten-Spakenburg

Dichter bij een stunt kon IJsselmeervogels niet zijn in de achtste finale van de KNVB Beker tegen Go Ahead Eagles. Op De Westmaat bleef de score tussen de Spakenburgse amateurs en de profs uit Deventer na 120 minuten in evenwicht (1-1), waarna er een strafschoppenserie nodig was om een winnaar aan te wijzen. Daarin veranderde de avond voor de Rooien van een sprookje in een nachtmerrie.

De thuisclub toonde in het begin van de wedstrijd te veel ontzag voor de nummer zes van de Keuken Kampioen Divisie, maar tot echt grote kansen leidde dat niet voor de Deventenaren.

Zoals een dag eerder Ajax het voetballende vermogen bezat om een defensief Spakenburg uit elkaar te spelen, was Go Ahead Eagles daartoe niet in staat. De grootste kans in de eerste helft was zelfs voor IJsselmeervogels, maar Robbert Olijfveld zocht het doel uit een vrije situatie te hoog. Verder dan dat wapenfeit kwam de formatie van Gert Kruys tot aan de thee niet.

In de rust had de ’tussenpaus’, die vlak voor de hervatting van de competitie de ontslagen Ted Verdonkschot opvolgde in Spakenburg, zijn jongens voorgehouden met meer lef en durf vooruit te spelen. Onder leiding van de Utrechter kende IJsselmeervogels in het voetbaljaar 2013-2014 al eens een memorabel bekerseizoen.

Op een zege op de Westmaat op Helmond Sport (3-2) volgde er één in Drenthe op FC Emmen - de huidige nummer twaalf van de Eredivisie was destijds nog actief op het een na hoogste niveau van Nederland - waar de overwinning met dezelfde cijfers naar ’Vogels’ ging. Uiteindelijk was in de achtste finale het Ajax van Frank de Boer met 0-3 te sterk voor de Rooien.

Fortuin

De nieuw gehanteerde spelopvatting wierp al snel zijn vruchten af. Vijf minuten na de doelwisseling werd Ahmed el Azzouti weggestuurd. De aanvaller behield het overzicht en gaf de bal breed op de meegelopen Olijfveld. De Rotterdammer schoot met enig fortuin, via Eagles-doelman Hobie Verhulst, raak. De ijskoude Westmaat, gevuld met zo’n vierduizend toeschouwers, ontplofte.

Dichter bij een stunt kon IJsselmeervogels niet zijn in KNVB Beker [video]
Ontgoocheling bij de spelers van IJsselmeervogels nadat Eagles-doelman Hobie Verhulst het vonnis geveild heeft.
© Foto Studio Kastermans/Leon Dakkus

De Rooien dachten de minieme voorsprong over de streep te trekken, maar dat was buiten Gino Bosz gerekend. De zoon van voormalig Ajax-coach Peter Bosz waagde tien minuten voor tijd maar eens een poging vanaf een metertje of dertig en zag zijn zondagsschot - buiten bereik van Vogels-keeper Stef Brummel - zomaar in de verre bovenhoek zeilen: 1-1.

Vlak voor het verstrijken van de officiële speeltijd schreeuwde de Westmaat om een strafschop. Invaller Sanny Monteiro werd binnen de beruchte lijnen neergelegd door Elso Brito. Scheidsrechter Bax besloot echter door te laten spelen en de bezoekers kropen daarbij dus door het oog van de naald.

Verlenging

In de laatste minuut kon Jeffrey Buitenhuis zich onsterfelijk maken bij de club die hij na zes seizoenen moet verlaten. De kopbal van de Vogels-verdediger ging echter centimeters langs de verkeerde kant van de paal, waardoor een verlenging onafwendbaar was. Daarin kregen de bezoekers direct een kans de leiding te nemen.

Invaller Maarten Pouwels kon bij een voorzet zijn rechtervoet nog net tegen de bal krijgen, maar hij trof de paal naast Brummel. In het restant van de verlenging viel bij IJsselmeervogels de ene na de andere speler om, waardoor Kruys noodgedwongen zijn vierde wissel moest doorvoeren. De bezoekers kregen nog een kans via Alexander Bannink, maar de middenvelder schoot ruimschoots naast.

Er volgden penalty’s, waarbij de thuisploeg tot de vijfde foutloos bleef. Kind van de club Maikel de Harder kreeg de uitgelezen kans om zijn IJsselmeervogels naar de volgende ronde te schieten, maar vond Verhulst op zijn weg. Die werd vervolgens de held van de avond door ook de inzetten van Gillian Justiana en Marciano van Leijenhorst te keren, zelf de winnende achter Brummel te schieten en zijn ploeg daarmee een thuiswedstrijd in de kwartfinale tegen FC Utrecht te bezorgen. De spelers en supporters van de Rooien gedesillusioneerd achterlatend.

IJsselmeervogels-Go Ahead Eagles1-1*

50. Olijfveld 1-0, 79. Bosz 1-1.

* Go Ahead Eagles wint na verlenging en strafschoppen: 8-7.

IJsselmeervogels: Brummel, Buitenhuis, Van Diermen, Van Leijenhorst, Justiana, Nejmi (91. Cortie), Van Riel, V.d. Laar (69. Monteiro/101. Kozjak), De Harder, Olijfveld (80. Akla), El Azzouti.

Go Ahead Eagles: Verhulst, Swart (74. Edqvist), Bosz, Veldmate (55. Eddahchouri), Brito; Corboz, Mertens, Berden, Navratil (100. Lucassen), Bannink, Rabillard (84. Pouwels).

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen