Maarten van der Weijden staakt recordpoging

© Foto: ANP
OOSTERHOUT

Maarten van der Weijden heeft zijn poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te breken, gestaakt. De olympisch kampioen op de 10 kilometer in het open water van 2008 was „fysiek echt op”, aldus zijn woordvoerster.

„In de laatste twee uur was het verval groot. Hij heeft geknokt en alles gegeven, maar fysiek ging het niet meer.” Volgens haar was de in Warmenhuizen opgegroeide atleet erg teleurgesteld.

Van der Weijden, opgegroeid in Warmenhuizen, stond er halverwege zijn poging nog goed voor.

De recordpoging was in zwembad De Warande in Oosterhout (Noord-Brabant) en startte donderdagavond om 19.00 uur. De zwemmer moest zijn poging na ruim 18 uur in het water staken.

Maarten van der Weijden tijdens de voorbereiding op zijn recordpoging.
© Foto: ANP

Van der Weijden, die zelf genas van leukemie, haalde miljoenen euro’s voor onderzoek naar kanker op met zwemacties, zoals de Elfstedenzwemtocht in Friesland. Ook bij deze recordpoging gaan alle donaties aan de Maarten van der Weijden Foundation naar kankeronderzoek en -projecten. De zwemmer aasde op een plaatsje in het Guinness Book of Records.

Het wereldrecord blijft staan op naam van de Zweed Anders Forvass, die in 1989 in een etmaal 101,9 kilometer aflegde. Van der Weijden deed twee keer eerder een aanval op het record: in 2017 en 2018.

Of er een vierde poging komt van Van der Weijden, „valt nog niet met zekerheid te zeggen”, aldus de woordvoerster. „Maar ik acht de kans dat hij het nog een keer gaat proberen niet groot”, voegde zij eraan toe.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.