Rechtbank: burgemeester van Oostzaan mag sportcomplex OFC niet sluiten

Oostzaan

De rechtbank vindt niet dat het complex van voetbalclub OFC in Oostzaan gesloten moet worden.

Met die uitspraak van vrijdagmorgen schaart de rechtbank zich achter de club, die om schorsing vroeg van het besluit om het terrein van OFC te sluiten.

De rechtbank is van oordeel dat burgemeester Rob Meerhof niet aannemelijk heeft gemaakt dat er kans is op verstoring van de openbare orde en veiligheid op het sportcomplex.

De rechtbank vindt dat Meerhof geen relatie heeft aangetoond tussen een aantal incidenten en het sportcomplex. Als de burgemeester daarvoor wel bewijs heeft, dan heeft hij dat niet overgelegd in de procedure, zegt de voorzieningenrechter.

De incidenten waarnaar wordt verwezen, zijn de vondst van enkele handgranaten bij mensen die een relatie met de voetbalclub hebben.

Daarnaast zit de gemeente met vragen over de financiering van de club en over de rol van Stichting Topvoetbal Oostzaan van Marwan Khairi.

Lees ook: Advocaat zaait twijfel over ’trigger’ voor sluiting OFC-complex in Oostzaan

OFC en SST stellen dat het erop lijkt dat de burgemeester zijn bevoegdheid tot sluiting voor een ander doel gebruikt dan waar die voor is gegeven. Volgens OFC en SST wil de burgemeester met de sluiting druk uitoefenen op OFC om financiële informatie te verstrekken en om de banden met de voormalig bestuursvoorzitter van STO te verbreken.

Opgelucht

Eef Joosten van de Stichting Sportcomplexen Oostzaan, de stichting die het sportcomplex waar OFC op speelt, beheert is blij en opgelucht.

,,De burgemeester heeft zijn hand overspeeld. Het getuigt ook van weinig empathisch vermogen dat hij zomaar het complex wilde sluiten, wat het hele dorp, niet alleen OFC zou hebben getroffen. We vervullen ook een sociale functie. In de sporthal wordt ook eens per maand gekiend door de ouderen, en ook geklaverjast.’’

,,Het is nu zaak om de verhoudingen met de gemeente te herstellen. Wij hebben hen nodig, zij hebben ons nodig. Onze kunstgrasvelden zijn technisch op en we moeten nu het overleg over vervanging weer opstarten.’’

Eerste zaak is het terugverwisselen van de twintig sloten op het complex. ,,Als de gemeente het niet snel doet, doen we het vandaag zelf met de vrijwilligers. We hebben de oude cilinders nog.’’

’Moeilijk aan te tonen’

Burgemeester Rob Meerhof zegt ’natuurlijk’ het oordeel van de rechter te accepteren. ,,Het probleem met ondermijning is dat het heel moeilijk aan te tonen is. Ik krijg heel veel signalen dat mensen zich niet vrij en geïntimideerd voelen, maar het is lastig aan te tonen. Er zijn zaken die ik niet kan noemen.De rechter vindt dat ik de noodzaak tot sluiting van het OFC-complex onvoldoende heb aangetoond en dat accepteer ik natuurlijk.’’

Het college van Oostzaan vergadert dinsdag over welke andere maatregelen er eventueel nog mogelijk zijn. Meerhof wil niet zeggen welke dat zouden kunnen zijn. De club zelf heeft als sowieso beter alternatief een verbiedsverbod voor Marwan K. geopperd, en vindt het kwalijk dat de burgemeester voor het middel van sluiting heeft gekozen dat veel meer mensen treft.

Empathie

Verder zegt Meerhof: ,,Het is juist uit empathie dat ik handel zoals ik handel. De vele meldingen die ik krijg van mensen die zich niet vrij voelen, díe raken me in mijn hart. Natuurlijk besef ik dat de maatregel velen zou treffen. We waren al bezig om maatregelen te treffen, natuurlijk begrijp je dat de jeugd graag op de fiets naar het voetbal om de hoek wil, of even met de auto gebracht. Ik wil heel graag dat OFC weer een gewone club wordt waar iedereen gewoon lekker kan voetballen. Dat motiveert me heel diep.’’

Meerhof blijft bij zijn eerdere verklaring dat één van de signalen die hem sterk ’triggerde’ de melding was van een zakelijke relatie die zich niet vrij voelde in zijn handelen en zich bij zijn gedrag liet leiden door overwegingen van veiligheid. Welk bedrijf dat is, laat hij in het midden. ,,Daar gaat het niet om, ik ben er niet op uit derden in deze zaak te betrekken.’’

Van OFC-zijde wordt gesteld dat het American Express is, dat een vordering heeft op Marwan K. De advocaat die deze claim behandelt, ontkent dat hij het tegenover de gemeente over onveiligheid heeft gehad. Maar of het echt om American Express gaat, is dus onduidelijk.

-> Advocaat zaait twijfel over ’trigger’ voor sluiting OFC-complex in Oostzaan

-> ’Deurwaarder durfde niet naar OFC’. Oostzaan ontkent dat sluiting drukmiddel was

-> OFC na ruime zege als afsluiter van hectische week: ’Dit was voor ons het enige antwoord’

-> Oostzaan moet sportpark OFC direct heropenen

-> Sprookje Oostzaanse dorpsclub OFC krijgt zwarte rand door mogelijke link met crimineel geld en zwaar geweld

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen