’Mini-mars’ van meesters en juffen tijdens onderwijsstaking

’Mini-mars’ van meesters en juffen tijdens onderwijsstaking
Directeur Gijs Nolet van De Spingschans (links) en ISOB-directeur Robert Smid (rechts) bij het eindpunt in Heiloo van de actie van volgende week donderdag.
© jjfoto.nl / Jan Jong
Heiloo

Het onderwijzend personeel van de openbare ISOB-scholen in de regio doet volgende week donderdag en vrijdag mee aan de onderwijsstaking, maar dan op een bijzondere manier. Zo’n honderd meesters, juffen en andere collega’s doen mee aan een ’mini-mars’ door de regio. Het doel is, samen een manifest op te stellen over de toekomst van het onderwijs.

De medewerkers van de openbare basis scholen beginnen hun mars op vier verschillende verzamelpunten: de Teun de Jager in Schoorl, de Van Reenenschool in Bergen, de Montessorischool in Castricum en de Driessenschool in Grootschermer. Ze pikken mensen op bij de scholen die op de route liggen en lunchen op de Elckerlyc in Heiloo-west of Meander in de Heiloose wijk Ypestein.

Na de lunch gaan ze dan gezamenlijk te voet tijdens een ’mini-mars’ naar De Springschans in het centrum van Heiloo. Ook ouders worden uitgenodigd om mee te doen met de mars en mee te denken met de stellingen voor het manifest.

Het is de bedoeling dat in het manifest twintig statements worden gemaakt ’voor kansrijk onderwijs voor ieder kind’. Die worden op vrijdag in Castricum uitgereikt aan lokale politici, maar ook aan Lodewijk Asscher, de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, zodat de statements ook een landelijk podium krijgen.

Bijna alle medewerkers van de twintig scholen doen mee aan de acties, zegt Ronald Smit, directeur-bestuurder van de ISOB. ,,Er zijn ook collega’s die bewust naar de bijeenkomst in Amsterdam gaan. Dat is wat ons betreft ook prima.’’

De ongeveer honderd medewerkers dei de mini-mars lopen, doen dat natuurlijk uit een soort protest, maar ze willen vooral naar de toekomst kijken. Vandaar dat ze een manifest willen opstellen, met ideeën voor de toekomst. Want ze maken zich ernstig zorgen.

„Je houdt als directeur natuurlijk de landelijke ontwikkelingen in de gaten”, zegt Gijs Nolet, directeur van De Springschans in Heiloo en een van de initiatiefnemers van de actie. „In de grote steden wordt al gesproken van een crisis. In Amsterdam bijvoorbeeld. De collega’s daar geven steeds meer van hun tijd, dat brengt op den duur grote risico’s met zich mee. De kwaliteit van het onderwijs kan in gevaar komen. Ik zie een toename van de kansongelijkheid. En die vergroot zich.”

Smid: „In Amsterdam-West zijn al scholen een week dicht gegaan vanwege personeelstekorten. Daar staat het in brand, en wij zien hier de rookontwikkeling. Er zijn in Amsterdam zo’n 400 vacatures. Dat betekent dat duizenden leerlingen niet het onderwijs krijgen waar ze recht op hebben. Er zijn niet genoeg docenten voor de kinderen.”

Oplossingen

Zo ernstig is het in deze regio niet. „Op mijn school en ook op de andere ISOB-scholen gaat het best redelijk”, zegt Nolet. „Als er mensen wegvallen wordt er goed meegedacht en meebewogen en zo kunnen we het opvangen. Dat is mooi, we zitten nu nog in de situatie dat we hier oplossingen voor kunnen bedenken.”

Het initiatief om iets speciaals te doen kwam vlak na de kerstvakantie van een groepje schooldirecteuren, legt Smid uit. „De volgende dag zaten alle twintig schooldirecteuren bij elkaar. Het is goed dat ze allemaal hun verantwoordelijkheid nemen. Eerlijk gezegd ben ik er ronduit trots op dat dit zo op gang is gekomen.”

De bedoeling is dus, dat ongeveer honderd medewerkers uiteindelijk donderdagmiddag op De Springschans bij elkaar komen en samen gaan werken aan het manifest met twintig ’statements voor kansrijk onderwijs voor ieder kind’. Vrijdagochtend wordt daar de laatste hand aan gelegd en het is de bedoeling dat het stuk ’s middags op De Sokkerwei in Castricum wordt aangeboden aan lokale wethouders en PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher.

Ouders

De actie is onder het motto ’Twintig jaar terugkijken, twintig jaar vooruitkijken’, want de ISOB bestaat twintig jaar. Hij wordt door alle schooldirecteuren gesteund en door de medewerkers breed gedragen, benadrukken Smid en Nolet. De medezeggenschap heeft nadrukkelijk laten weten dat ze achter deze actie staan. De ouders zijn via brieven ingelicht. „Het grootste deel van de ouders heeft begrip voor de acties”, zegt Smid. „Een klein deel niet, en dat begrijp ik ook.’’

Ouders kunnen dus meelopen en meedenken. „En er wordt door ouders nog een petitie opgesteld die zij kunnen tekenen.” Daarover wordt volgende week meer bekend.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons