Stenen doorgeven om samen een West-Fries monument te bouwen

Stenen doorgeven om samen een West-Fries monument te bouwen
Het lichtmonument van Daan Roosegaarde.
© foto Marco De Swart
Enkhuizen

Het monument Levenslicht van kunstenaar Daan Roosegaarde wordt op 26 januari om 17 uur tegelijkertijd in de SED-gemeenten Enkhuizen, Stede Broec en Drechterland onthuld.

Met 104.000 lichtgevende stenen, gelijk aan het aantal slachtoffers, staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden. Met het lichtmonument wordt landelijk stilgestaan bij de bevrijding van Auschwitz.

De stenen in het monument lichten om de paar seconden op, om vervolgens weer uit te doven als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren zij het leven, dan in de gemeenten waar het tijdelijke monument wordt opgericht gemist wordt. Door op deze manier stil te staan bij het gemis van plaatsgenoten houdt Levenslicht de herinnering aan de slachtoffers van de oorlog levend.

Enkhuizen

In Enkhuizen wordt het Levenslicht onthuld op het Landje van Top. Het monument komt uiteraard het beste tot zijn recht in het donker. Daarom is het op 26 en 27 januari van 17 tot 20 uur te bezoeken.

Op beide dagen wordt het Levenslicht vanaf 16 uur opgebouwd bij het Landje van Top en om 20 uur weer afgebouwd. Dit gebeurt door een rij van mensen, die stenen aan elkaar doorgeven, wat symbool staat voor de deportatie van mensen per trein. Wie dat wil kan komen helpen opbouwen en weer afbouwen. Ook zoekt de organisatie vrijwilligers die willen ’suppoosten’ bij het Lichtmonument in Enkhuizen

Tijdens de ceremonie in Enkhuizen spreekt wethouder Dorus Luyckx. Jochem Kornalijnslijper spreekt namens de Joodse mensen uit Enkhuizen, Irene Versnel namens het anti-discriminatie comité Enkhuizen, waarna Fréderic Dorfmann een lied zingt.

Inwoners die hierbij willen aansluiten om te mijmeren en herdenken zijn welkom. Mensen die verhalen hebben om te delen kunnen dat hier eveneens doen. Nadat het monument op het Landje van Top heeft gestaan is het Levenslicht vanaf 28 januari nog enkele weken tijdens kantoortijden te zien in het stadhuis van Enkhuizen.

Stede Broec

Het Levenslicht wordt in de gemeente Stede Broec onthuld, eveneens op zondag 26 januari om 17 uur, op De Middend in Bovenkarspel in aanwezigheid van burgemeester Ronald Wortelboer en wethouder Lydia Groot. Het is hier twee dagen tussen 17 en 20 uur te zien. Van 22 tot en met 24 januari en van 28 tot en met 31 januari is het Levenslicht nog dagelijks in het gemeentehuis van Stede Broec te bezoeken.

Drechterland

Ook in Drechterland wordt het monument Levenslicht op bijzondere wijze opgebouwd. Dat gebeurt op het Raadhuisplein in Hoogkarspel, waar het zondag 26 januari om 17 uur wordt onthuld en tot 20 uur te zien is. Tijdens de onthulling worden aanwezigen uitgenodigd de laatste stenen te leggen. Burgemeester Michiel Pijl: ,,Samen bouwen we het monument op, want herdenken doen we samen.’’

In Hoogkarspel wordt het monument ’s avonds weggehaald en de volgende dag weer opgebouwd. Daarna wordt het verplaatst naar dorpshuis Het Centrum in Venhuizen, waar het op 28 en 29 januari te zien is tussen 17 en 20 uur. Vervolgens keert het monument op 30 en 31 januari terug naar Hoogkarspel, naar de hal van het gemeentehuis.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons