Bakdekker ’herboren’ bij Watertaxi Hoorn: motorjacht kan ook langere tochten maken

Bakdekker ’herboren’ bij Watertaxi Hoorn: motorjacht kan ook langere tochten maken
Kirstin Koning doopt de Nieuw Hoorn. Met blauwe muts tussen de vrijwilligers: Bram Nijenhuis.
© Foto Theo Groot
Hoorn

Meer dan tien jaar lang lag de karakteristieke bakdekkruiser, kortweg bakdekker genoemd, aan een steiger bij Achter op ’t Zand. De vorige eigenaren hadden het beste met hem voor, maar het motorjacht uit 1933 ging zienderogen achteruit. De 70 pk Perkins dieselmotor stond zelfs enkele keren onder water.

Maar nu is het tij gekeerd.

De bakdekker is herboren. Gisteren is zij te water gelaten en gedoopt als de Nieuw Hoorn, de nieuwste aanwinst van Watertaxi Hoorn.

Geklonken klassieker

Bram Nijenhuis, ruim negen jaar geleden initiatiefnemer van de Watertaxi, noemt de fraai gelijnde bakdekker een ’geklonken klassieker’. De boot, ooit gebouwd voor een meubelmaker in Gouda, past wat dat betreft goed bij de ’familie’. De sloepen die de Watertaxi al heeft, uit 1956 en 1957, zijn ook geklonken.

Wrak

Hij had de bakdekkruiser al een tijdje op het oog. De elektrische sloepen van de Watertaxi worden steeds meer ingezet voor rondleidingen door Hoorn. Nijenhuis had behoefte aan een wat sneller schip. Met de vorige eigenaar kwam hij in de kroeg tot zaken. ,,Op een bierviltje. Ik heb hem als wrak overgenomen.’’

Comfortabeler

Dat was in september vorig jaar. Sindsdien heeft hij samen met in totaal elf vrijwilligers van de Watertaxi en met hulp van tal van nautische bedrijven alles op alles gezet om de boot op te knappen. Hierbij is het model zelfs verbeterd, om comfortabeler over het Markermeer te kunnen varen. De kielbalk is met ruim zes centimeter verlengd en er zijn kimkielen op de zijkant aangebracht, voor extra stabiliteit.

Bakdekker ’herboren’ bij Watertaxi Hoorn: motorjacht kan ook langere tochten maken
De bakdekkruiser vlak na de tewaterlating bij de Schelphoek.
© Foto Mediahuis.

Kirstin Koning, zijn vaste medewerkster, mocht donderdagmiddag de Nieuw Hoorn - genoemd naar het VOC-schip van schipper Willem Bontekoe - dopen. Zij deed dat door de voorplecht met champagne te besproeien.

Fietsen

Het jacht biedt plaats aan minimaal twaalf gasten, of zes gasten plus zes fietsen (waarvoor de bankjes kunnen worden opgeklapt). Het moet nog verder worden opgebouwd. Zo krijgt het een kap met doorzichtige ramen. Bram Nijenhuis streeft ernaar de Nieuw Hoorn per 1 april in gebruik te nemen. Op termijn wil hij er een hybride motor in plaatsen, zodat hij met de Nieuw Hoorn, net als met zijn andere sloepen, ook elektrisch kan varen.

De nieuwe aanwinst komt op een goed moment. Met de Nieuw-Hoorn is de Watertaxi in staat vaartochten te maken naar bijvoorbeeld de Marker Wadden, Enkhuizen, Edam, Volendam en Marken. Ook door de aanleg van het stadsstrand zal Hoorn volgens Nijenhuis steeds meer behoefte hebben aan goede verbindingen over water. Zelf heeft hij straks meer tijd, omdat museumschip Halve Maen, waarvan hij sinds 2015 de schipper is, per 31 maart Hoorn voorgoed verlaat.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons