Premium

Onderdelen waren al geveild, maar zonnepanelenfabriek Energyra in Westknollendam krijgt toch een doorstart. ’Mede dankzij artikelen in deze krant’

Onderdelen waren al geveild, maar zonnepanelenfabriek Energyra in Westknollendam krijgt toch een doorstart. ’Mede dankzij artikelen in deze krant’
Westknollendam

Het leek bijna onmogelijk, maar er komt toch een doorstart voor zonnepanelenfabriek Energyra in Westknollendam. Onderdelen waren al geveild, maar binnen de wettelijke bedenktijd kon de hele fabriek toch behouden blijven.

,,We stonden aan de poorten van de hel’’, aldus voormalig directeur Daniël Kuijk. Maandag werden onderdelen van de fabriek geveild, maar binnen 48 uur kwam een grote Nederlandse partij over de brug. Nu kan de fabriek toch in Westknollendam blijven.

,,Ik kan nog niet zeggen wie die partij is en wat er precies gaat gebeuren, maar de doorstart komt mede doordat iemand over onze fabriek las in deze krant.’’

Binnen een paar weken worden de voorbereidingen getroffen, zodat de fabriek later dit jaar zonnepanelen kan produceren. Overigens is de boel niet verstoft. Oud-werknemers hebben de fabriek de afgelopen acht maanden draaiende gehouden, vertelt Kuijk.

De hoop bleef al die tijd aanwezig dat de fabriek toch een doorstart kon maken. Kuijk blijft ook bij de fabriek betrokken, vertelt hij. Hij probeert nu de oud-werknemers weer aan te nemen.

De curator Bas Coelingh Bennink en Kuijk noemen het maandenlange traject ’een ware thriller’. Vorig jaar kwam de gloednieuwe fabriek in de problemen. Energyra was zo goed als klaar om te ’draaien’, maar door vertraging van een leverancier kon de productie niet beginnen op de geplande datum. Financiële problemen volgden en de fabriek ging april vorig jaar failliet.

Geïnteresseerden

Vele geïnteresseerden, ook uit het buitenland, wilden meer weten over de techniek in de innovatieve fabriek of wilden alleen onderdelen overnemen.

Maar de curator en voormalig directeur wilden graag de fabriek in Noord-Holland houden en deze niet in stukken verkopen. Mede vanwege de werkgelegenheid, maar ook omdat de provincie in de beginfase medefinancier was. ,,Ik ben zo blij. Ik kan eindelijk weer goed slapen’’, aldus Kuijk.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen