Premium

Het onderwijs in met Engelse hapjes en kopje thee

Het onderwijs in met Engelse hapjes en kopje thee
Speeddaten voor onderwijzers in De Theeschenkerij.
© United Photos/Toussaint Kluiters
Velsen-Zuid

Negen Velsense basisscholen van verschillende pluimage gaven woensdagmiddag vorm aan een bijzondere manier om aan nieuwe leerkrachten te komen: speeddaten met mensen die geïnteresseerd zijn in een baan als juf of meester.

’High Tea-cher’ heet het evenement in De Theeschenkerij. En dat blijkt: de kramen van de negen scholen zijn voorzien van bonbonnières met Engelse hapjes en wie wil krijgt een kopje thee geserveerd.

,,Dit hebben we vorig jaar ook gedaan”, zegt Annemarie Trouw van de organiserende scholenkoepel Atlant. ,,Het was toen heel geslaagd, omdat op deze manier leerkrachten en scholen laagdrempelig aan elkaar worden gekoppeld. Het heeft toen ook nieuwe banen opgeleverd.”

Ze vertelt dat het speeddaten in eerste instantie een vorm van netwerken is: ,,Als er een klik is tussen werkzoekende en school, kan er een afspraak worden gemaakt om nader kennis te maken.”

Een voorbeeld van een geslaagde speeddate is Dorothy van Zanten. Deze onderwijzeres staat vandaag bij de kraam van de Franciscus school, de basisschool waar zij na een kennismaking tijdens een eerdere editie een baan heeft gevonden.

Twaalf jaar

,,Ik had twaalf jaar bij een andere school gewerkt en besloot dat ik wat anders wilde”, zegt ze. ,,Het werd na enkele gesprekken de Franciscusschool, waar ik het nu erg naar mijn zin heb.”

Bij de stand van basisschool Het Kompas vertelt docent Sandra Dol dat zij onderwijzers zoekt voor een nog op te zetten vrije school. ,,Na de voorjaarsvakantie willen we op de locatie van Het Kompas beginnen met de kleuterklas”, legt ze uit. ,,Ik ga zelf bij de kleuters voor de klas, maar ik zoek ook nog een collega, omdat het de bedoeling is dat we het met zijn tweeën gaan doen. Wie weet vinden we hier iemand.”

Het evenement wordt ook bezocht door zogenaamde zij-instromers: mensen die vanuit een andere baan het onderwijs in willen. Bezoekster Marije Jansse vertelt dat ze in het eerste jaar van de zij-instroomopleiding zit en momenteel een stageplek heeft. ,,Ik zoek nu nog een school voor het tweede jaar van mijn opleiding. Ik heb net een afspraak gemaakt met mensen van basisschool De Toermalijn in Driehuis voor een gesprek, volgende week. Misschien wordt dat wel mijn nieuwe school, volgend jaar.”

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen