In Memoriam: Ome Henk Cnossen was het dna van KGB

Henk Cnossen op het complex van KGB. ,,Hij was onze schaduwvoorzitter.’’
© Foto Bob Smit
Bovenkarspel

Hij pompte de ballen op, regelde vlaggen voor de grensrechters, schonk ranja voor de jongste spelers en bracht lange tijd en passant nog even de clubbladen rond. In zijn vijf wasmachines draaide hij voor heel wat elftallen de vuile was.

Henk Cnossen 1931-2020

Henk Cnossen was 32 jaar lang met ziel en zaligheid het gezicht van voetbalclub KGB in Bovenkarspel. De supervrijwilliger, die in 2007 welverdiend de hoogste onderscheiding van de KNVB kreeg, is maandag op 88-jarige leeftijd overleden. Een aderlating van de club, aldus voorzitter Bob Smit. Hoewel niet onverwacht, want Henk was al enige tijd ziek, dompelt zijn overlijden de club in rouw.

Na veertig jaar bij Verkade te hebben gewerkt verhuisde Henk Cnossen naar Grootebroek. Via zijn kleinzoon kwam hij bij KGB. Een andere clubicoon, Jaap Kuperus, stopte, Henk stapte als vanzelfsprekend in zijn schoenen. Hij regelde ’de boet’, was verantwoordelijk voor de ballen en de cornervlaggen.

,,In zijn goeie tijd was hij hier iedere dag, iedereen kende ome Henk, hij was de ’schaduwvoorzitter’. ’Even aan ome Henk vragen!’ zeiden we wel eens als we vergaderden.’’

Afscheid

Twee jaar terug werd Henk ziek, hij was een tijdje uit de roulatie. Zijn werkzaamheden werden langzaamaan overgenomen door andere vrijwilligers. ,,Toen hij herstellende was wilden, we hem begin vorig jaar verrassen met een grote bos bloemen als afscheid.’’

Maar Henk kondigde bij die gelegenheid aan gewoon weer terug te komen. En dat deed hij. Toch bleef hij kwakkelen met zijn gezondheid. ,,Hij had last van zijn hart, werd oud.’’ De club vergat hem niet. Veel KGB’ers hielden contact, gingen bij hem langs en reden zelfs met hem heen en terug naar het ziekenhuis.

Henks liefste wens was afscheid nemen op de middenstip van KGB. Dat gebeurt donderdag, als zijn kist door de familie vanaf het veld wordt begeleid naar de kantine. Daar is de condoleance, want Henk was verknocht aan zijn cluppie. De trainingen zijn deze donderdag afgelast.

Uitbehandeld

Smit: ,,Tot op het laatst is hij op het complex geweest. We haalden hem gewoon op. We hadden een goed contact met zijn zoon en kleinzoon, die hielden ons op de hoogte. Natuurlijk wisten we dat hij ziek was. De motor was op, maar het hoofd nog fris. Toen onlangs bekend werd dat hij was uitbehandeld, wilde ik afscheid van hem te nemen. Toen deed hij nog gewoon zelf de deur open. Dan denk je toch onbewust: ’hij wordt 110.’ ’’ Dat was niet zo, enkele dagen later overleed Henk. De herinnering blijft.

KGB wordt overstelpt met steunbetuigingen van andere verenigingen. Want iedereen kende ome Henk. ,,Hij was vergroeid met de club, hij was bijna iconisch. Sommige vrijwilligers zijn groter dan zichzelf. Het is onwerkelijk. Met ome Henk verliezen we wat van ons dna.’’

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen