Brand bij Pancho’s Cantina in Zaandam: ’Levenswerk in vlammen opgegaan’

Zaandam

In Mexicaans restaurant Pancho’s Cantina in Zaandam is dinsdagochtend een brand ontstaan. De eigenaar is er kapot van: ’Het liefst zou ik nu met een emmer sop aan de gang gaan’.

De brandweer rukte rond 5 uur ’s ochtends uit, er was vanwege het grootte van het pand en de centrale locatie zwaarder geschut nodig.

Op het plein aan de Rozengracht stonden meerdere trailers van de brandweer. Rond 8 uur was de brand onder controle, een uur later begon het opruimen.

Zie ook: ’Brand in Mexicaans restaurant op Rozengracht in Zaandam onder controle [video]’

Zwart

Eigenaar Gré Kok zit met haar man Hans en naasten in het restaurant op de hoek, Que Pasa.

„We werden vanochtend wakker gebeld, even later stonden we hier ernaar te kijken. Het is hartverscheurend, we konden niks doen,” vertelt Gré. Ze is heel erg verdrietig. „Ik zou nu zo met een emmer sop alles schoonmaken, een mobiele keuken erin en klaar. Maar de keuken zelf is helemaal weg, dat deel ziet helemaal zwart. We weten ook nog niet wat wel en niet nog te redden valt.”

Gré heeft al meer dan dertig berichtjes ontvangen van vrienden en familie. „Daar ben ik wel heel blij mee. Het belangrijkst is dat niemand gewond is geraakt. Maar toch zie je je levenswerk in brand staan, dat is niet niks.”

Ondertussen komen er meer mensen binnen, van de politie en brandweer. De barman biedt koffie en thee aan. „Hé, zo druk heb je het nog nooit gehad!” roept Gré. Haar humor is in ieder geval niet weg.

Schade

De brand trof het restaurant, een bed and breakfast en drie woningen. Alle bewoners van bovenliggende woningen konden op tijd uit het pand komen. Waarschijnlijk is de brand in de keuken ontstaan.

Volgens de veiligheidsregio zat de brand in de constructie van het pand waardoor het lastig te blussen was. Er moest sloopwerk verricht worden om bij het vuur te komen. Het pand liep bij de brand veel rookschade op.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen