Weg door natuurgebied Waalenburg op Texel veiliger door nieuwe geleiderails

© Foto provincie NH
De Waal

De provincie Noord-Holland is gestart met het aanpassen van De Staart, de doorgaande weg in het natuurgebied Waalenburg.

Een belangrijke reden voor de werkzaamheden is verkeersveiligheid. De weg krijgt hierom extra geleiderails.

Op dit smalle deel van De Staart geldt een om-en-omregeling: verkeer uit beide richtingen rijden om de beurt over het vlak. Om de versmalling te benadrukken is met de gemeente Texel afgesproken om nu extra, houten geleiderails bij de versmalling te plaatsen. De geleiderails lopen taps toe, breed in de buitenberm en smaller naar de rijbaan, in een soort trechtervorm dus. Reflectoren zorgen voor extra zichtbaarheid in het donker.

Eerder remmen

Doordat de doorgang zichtbaar smaller wordt, remmen bestuurders eerder af, is het idee. Ook moeten de rails voorkomen dat auto’s er in het water kunnen belanden.

De weg is over enige lengte versmald en de kreek is er zo dicht mogelijk op uitgegraven. Dit benadert het beeld van een brug door het waterrijke gebied, stelt de provincie.

De impuls voor de natuur in Waalenburg maakt onderdeel uit van het programma Natuurontwikkeling Texel, waarmee de provincie Noord-Holland uitvoering geeft aan de Uitvoeringovereenkomst EHS Texel, die diverse overheden, natuur- en landbouworganisaties hebben gesloten.

De weg is afgesloten tot en met vrijdag.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.