Wensboom in Spanbroek zit bomvol warmte en verdriet

De actie met de wensboom in Dickens-stijl in Spanbroek. De vrijwilligers Ed op den Kelder, Melany Konijn en Wiebo Beenen proberen alle wensen te vervullen.
© Foto Myrjam de Boer
Spanbroek

De honderden reacties in de wensboom in het centrum van Spanbroek geven aan dat er in het dorp veel warmte, maar ook veel verdriet schuilgaat

De Stichting Gabberweek zette in de week van 23 december 2019 een wensboom neer op het tot Charles Dickensplein omgetoverde centrum van Spanbroek. Eerder waren er onder meer via de basisscholen in Opmeer wenskaarten verspreid waarop men een ander kon verrassen. In de boom hingen uiteindelijk 430 wensen die, mits haalbaar, allemaal worden vervuld. ,,Achter die simpele kaartjes gaat veel warmte, vriendschap maar ook verdriet schuil’’, weet de organisatie.

De vrijwilligers van de Gabberweek hebben inmiddels al ruim veertig kerstpakketten en zeventig bossen bloemen uitgedeeld. Maar ze zijn nog druk bezig om ook zoveel mogelijk andere, wat ingewikkelder wensen waar te kunnen maken.

Melany Konijn is een van de stuwende krachten achter het wensboom-project. ,,We zijn hebben inderdaad de kerstpakketten en de bossen bloemen bij de mensen afgeleverd. Als je ziet wat een ‘simpel’ bosje bloemen doet en hoe blij zo’n gebaar de mensen maakt. Een van de inwoners geeft bijvoorbeeld taalles aan een vluchtelingengezin. Die kinderen hadden voor hem een bosje bloemen aangevraagd. Als je dan ziet wat voor emoties teweeg brengen door zo’n onverwachte blijk van waardering. Dat is natuurlijk prachtig.”

Breed gedragen

Het initiatief wordt binnen de gemeente breed gedragen. De gemeenschapsveiling in Spanbroek bijvoorbeeld schenkt 500 euro aan de wensboom. Terwijl tuincentrum De Boet de bossen bloemen voor half geld leverde. ,,Maar bijvoorbeeld een ‘jonkie’ als Rosa Koelemeijer uit Spanbroek liet zich tijdens de Kerstcross sponsoren om de wensboom te steunen”, zegt echtgenoot en vrijwilliger Don Konijn.

Medeorganisator Wiebo Beenen: ,,Het is toch mooi als je namens je kleinkinderen een bos bloemen krijgt met de tekst ’Omdat je zo’n toffe oma bent.’ Dat is maar een voorbeeld. Al die reacties hebben ons best geraakt.”

Melany Konijn: ,,Er zitten ook reizen naar Berlijn en Londen tussen. Ik weet niet of dat gaat lukken.” Wiebo vult aan: ,,Je ziet veel dat mensen die ziek zijn of anderzijds iets erg hebben meegemaakt door hun omgeving worden verrast door een dagje uit, weekendje weg of een etentje. Als dan de wenskaart wordt voorgelezen voel je de ontroering en blijdschap vaak gevolgd door een enkele traan. Maar ook hebben mensen op de kaart vragen over het welzijn van ouderen in onze gemeente tot aan het oplossen van een gevaarlijke verkeerssituatie. Deze actie laat zien dat we een beetje op elkaar moeten letten. En dat het echt niet in het grote gebaar zit. Juist niet, zou ik zeggen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen