Hilversums klooster Monnikenberg wordt woonhuis voor ouderen met dementie, ’Wonen bij september’

Het voormalige klooster huist in de voormalige villa Monnikenberg, gebouwd in 1900. Het gebouw was vanaf 1946 in gebruik als klooster door de zusters Augustinessen van Sint Monica en staat sindsdien bekend als ‘de Stad Gods’. In 1958-’59 en 1967 werd het gebouw aan de noordwestzijde uitgebreid met twee vleugels: de moedersvleugel en de zustersvleugel.
© Foto: Cyclomedia
Hilversum

De verbouwing van het klooster op het Hilversumse landgoed Monnikenberg is gestart.

Op deze locatie komen twee woonhuizen voor ouderen met dementie. Het plan heet ’Wonen bij september’. Volgend jaar kunnen daar 42 ouderen met dementie gaan wonen.

Het voormalige klooster staat sinds 2014 leeg en wordt nu klaargemaakt voor een nieuwe bestemming. September zal het klooster zo verbouwen en renoveren dat de bewoners van Wonen bij September hier in de twee verschillende woonhuizen kunnen wonen en leven.

Het klooster wordt aan de binnenkant flink verbouwd zodat er diverse appartementen, open eetkeukens en gezellige woonkamers ontstaan. De appartementen bij September kunnen volledig naar eigen smaak worden afgewerkt en ingericht. Bewoners kunnen hun eigen meubels meenemen, waardoor het appartement herkenbaar is, zo vertrouwd en veilig mogelijk. Zoals thuis. Uiteraard zijn de woonhuizen voorbereid op de oude dag. Maar wel zodanig dat de huiselijkheid niet verloren gaat door onnodige aanpassingen en hulpmiddelen.

’Wonen bij september’.
© Foto: Iowah Foto-Grafish

Bij September wonen ouderen met dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, die niet meer in staat zijn zelfstandig te wonen. Zij wonen in woonhuizen waar liefde, aandacht, betrokkenheid en gezelligheid voorop staan. Net als alle woonhuizen van September in Nederland wordt ook dit woonhuis gebouwd op een plaats waar het fijn wonen is. Er wordt met elkaar geleefd, gekookt, een spelletje gedaan of bijvoorbeeld de was gevouwen. De ingerichte woonkamers hebben openslaande deuren naar tuin en terras zodat de bewoners de vrijheid hebben om naar buiten te gaan.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen