VVD Oostzaan: raadsenquête naar handelen burgemeester tegenover OFC (update)

Oostzaan

De VVD-fractie van Oostzaan wil een raadsenquête naar de handelswijze van burgemeester Rob Meerhof tegenover voetbalclub OFC. Andere partijen vinden het te vroeg om het daar nu over te hebben en commissaris van de koning Arthur van Dijk spreekt juist zijn steun uit voor de Oostzaanse burgemeester.

De VVD ’ is niet gelukkig met de ontwikkelingen rond voetbalclub OFC’ en heeft ’vele vragen’ over wat er vorige week is gebeurd. Burgemeester Rob Meerhof liet vrijdagochtend om elf uur het sportcomplex afsluiten, een uur voordat de deadline verstreek dat OFC-bestuur met de door de gemeente geëist financiële transparantie moest komen. De rechter draaide dat een paar uur later weer terug.

’Waarom niet een uurtje gewacht om te zien of OFC met juiste gegevens kwam of nog beter waarom niet pas de voorbereidingen treffen voor sluiting nadat de deadline was verstreken?’, vraagt de VVD zich af.

’Daarnaast hebben wij over het gehele proces zeer veel vragen. Niet alleen over de afgelopen weken, maar over de afgelopen maanden en jaren op dit dossier. Vragen waarvan wij weten dat deze in de openbaarheid niet beantwoord kunnen worden.’

Daarom wil de VVD-fractie een raadsenquête naar de handelswijze van de portefeuillehouder openbare orde en veiligheid tegenover OFC.

GroenLinks, CDA en D66 vinden het veel te vroeg om het daar nu over te hebben. ,,We willen gráág openbaarheid, en een raadsenquête zou daarvoor de vorm kunnen zijn, maar nu moeten we alle energie richten op het proces waar we tegenover OFC in zitten: het bereiken van transparantie’’, zegt GroenLinksfractievoorzitter Marja van der Pol-Gase. ,,De burgemeester geeft naar eer en geweten en met volle inzet uitvoering aan de unanieme van de gemeenteraad. Het is veel te vroeg om te oordelen over hoe hij dat doet. Er zijn dingen die wij niet mogen weten.’’

Teun Flens (CDA): ,,Eérst duidelijkheid van OFC. Dat heeft prioriteit. En de burgemeester voert naar eer en geweten onze opdracht uit, ik heb daar geen enkele moeite mee.’’ Siefko Julius (D66): ,,De door het college ingezette actie moet doorgaan. Vragen die we hebben zullen we later op enig moment stellen.’’ Eelco Taams (PvdA) kon nog niet worden bereikt.

’Sluipend gif’

Commissaris van de Koning Arhur van Dijk heeft zaterdag juist zijn steun uitgesproken aan de burgemeester. Hij twitterde: ’Ondermijning is een ’sluipend gif’. We moeten ons daartegen verzetten. De burgemeesters staan in de strijd vooraan en moeten soms onmogelijke keuzes maken. Zij verdienen daarom altijd onze steun!’

Jan Hamming

Burgemeester Jan Hamming van Zaanstad twitterde al op vrijdagmiddag: ’Moedig besluit Burgemeester Rob Meerhof-Oostzaan heeft het sportcomplex van amateurvoetbalclub OFC voor minstens vier weken gesloten ‘omdat de openbare orde en veiligheid onvoldoende kunnen worden gewaarborgd’ #nietwegkijkenmaaraanpakken. Zeer zorgelijk dat #KNVB dat wel doet.’

Vanmiddag staan OFC en terreinbeheerder SST (Stichting Sportcomplexen Twiskeweg) weer tegenover de gemeente Oostzaan in de rechtbank. Zij verzetten zich tegen de sluiting. Een eerste kort geding hierover wonnen ze vrijdag bij de civiele rechter. Het kort geding van vanmiddag is bij de bestuursrechter.

Oostzaan eist transparantie van OFC over de financiën en wil dat de club de invloed van clublid Marwan K. terugdringt. Die is vorig jaar tot een jaar cel veroordeeld wegens witwassen. Ook wordt zijn naam genoemd in verband met een reeks geweldsdelicten. Marwan K. heeft zich volgens het clubbestuur kortgeleden uit zijn functies teruggetrokken.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen