Texelse konikpaarden gaan waarschijnlijk naar de slacht: ’Hengstengroep gedraagt zich tam tegenover wandelaars’ [video]

De koniks hebben het goed naar hun zin in De Slufter op Texel.

De koniks hebben het goed naar hun zin in De Slufter op Texel.© Archieffoto René Pop

Anja Roubos
De Cocksdorp

Staatsbosbeheer heeft besloten om de konikpaarden weg te halen uit De Slufter op Texel.

De kans dat ze naar de slacht gaan is volgens Staatsbosbeheer aanzienlijk, omdat ze waarschijnlijk niet terecht kunnen in een ander natuurgebied.

Tam

Een belangrijke reden voor het vertrek is dat de hengstengroep zich tam gedraagt tegenover wandelaars in het gebied. De paarden zoeken toenadering en besnuffelen rugzakken. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Ook moeten de koniks weg uit het deel van de duinen dat dienst doet als waterkering omdat ze het duingebied op die plek te veel beschadigen. Een van de ecologische nadelen van hun aanwezigheid is dat ze de nesten van de weidemier meer vertrappen dan was voorzien. Gele weidemieren zorgen met hun gegraaf voor een verrijking van de leefomstandigheden in De Slufter en daarmee voor een deel van de natuurkwaliteit van het gebied. De aanwezigheid van de koniks bezorgt het team op Texel ook veel extra werk.

Tegenzin

Het is volgens Staatsbosbeheer niet mogelijk om in De Slufter het graasgebied zo aan te passen dat deze omstandigheden tot een verantwoord niveau kunnen worden teruggebracht. Alternatieven op het eiland zouden niet voldoen. Daarom is besloten dat de tijdelijke plaatsing op Texel geen blijvende vestiging wordt en de dieren voor het broedseizoen weer worden opgehaald. De Texelse medewerkers van Staatsbosbeheer zeggen ze met tegenzin te zien vertrekken, ’want de paarden genoten op Texel van hun leven en wij van het schouwspel van deze hengstengroep.’

Particulieren

Een leven bij particulieren vindt Staatsbosbeheer geen goed alternatief: ,,Deze dieren zijn een groot leefgebied gewend en onze organisatie vindt het ongewenst als ze na castratie een leven in een kleine wei of stal moeten leven. Staatsbosbeheer verkoopt daarom geen koniks aan particulieren.’’ De Texelse boswachter Erik van der Spek denkt echter dat positief zal worden gereageerd als iemand over een groot begrazingsgebied voor de gehele kudde beschikt.

De hengsten kwamen precies een jaar geleden naar het eiland vanuit het Oostervaardersveld, waar onvoldoende ruimte en voedsel voor hen was.

’Geen actie’

De Volendamse Annemieke van Straaten reisde in januari 2019 samen met andere kritische paardenvrienden de kudde achterna om te checken of ze goed terecht zouden komen en bleef de dieren daarna ook volgen. Zij is woedend over de gang van zaken, maar niet van plan om actie te gaan voeren.

,,Voor die dieren is het misschien maar beter. Destijds heb ik gezegd dat ze van de hel in de hemel waren terechtgekomen. Texel is een prachtig gebied, maar De Slufter is niet geschikt voor grote grazers, omdat de hoeven onvoldoende slijten op duinzand. En ook op Texel zijn de paarden aan hun lot overgelaten.’’ Volgens Van Straaten is Staatsbosbeheer nalatig geweest bij de verzorging van een kreupele hengst, die uiteindelijk in september is afgemaakt. ,,Koniks zijn niet wild, maar een gefokt ras. Het zijn gehouden dieren, maar terwijl boeren en paardenhouders aan alle voorschriften moet voldoen, onttrekt Staatsbosbeheer zich daaraan op basis van het zogenaamde natuurlijkeprocessen-beleid.’’

Oproep

Inmiddels heeft de gemeenteraadsfractie van Texels Belang een dringende oproep aan het Texelse college gedaan om in gesprek te gaan met Staatsbosbeheer om de konikpaarden te behouden voor Texel of een andere gepaste oplossing aan te dragen.

De aankomst van de paarden destijds:

Lees ook: Konikpaarden zijn aan het ’proefgrazen’ op Texel

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.