Twee jaar cel geëist tegen Hilversumse vlogger voor ontucht

LELYSTAD

Tegen de 35-jarige vlogger Youness O. uit Hilversum is dinsdag twee jaar cel waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist voor het hebben van seks met een minderjarige.

O. werd omstreden nadat hij had opgeroepen om Israëlische toeristen in Nederland in elkaar te slaan. Die oproep leidde tot een aangifte wegens opruiing maar ook tot een uitnodiging erover in talkshow Pauw te praten.

De vlogger moest zich dinsdag in de rechtbank in Lelystad verantwoorden omdat hij in september 2018 in zijn woning in Hilversum seks had met een meisje uit Nijmegen van vijftien. „Ik dacht dat ze 23 was”, zei hij tegen de rechters. Ook maakte hij een naaktvideo van haar. In een getapt telefoongesprek zei O. te hopen dat ze meerderjarig is, „anders heb ik een probleem.” Bovendien zei hij tegen een ander dat ze wel kinderachtig klonk.

Het Openbaar Ministerie wil ook dat O. zich niet in zijn vlogs uitlaat over het slachtoffer of over de strafzaak. Dat O. werkelijk dacht dat ze meerderjarig was, vond de officier van justitie ongeloofwaardig. De celstraf is ook geëist omdat hij het meisje in zijn woning zou hebben opgesloten, waarmee ze werd onttrokken aan het ouderlijk gezag. O. uitte zijn ongenoegen over de verdenking in een filmpje op YouTube waarin hij zich smadelijk uitliet over het slachtoffer en haar familie, vindt het Openbaar Ministerie.

De gevolgen van deze strafzaak zijn groot, zei O. „Ik heb twee maanden vastgezeten voor een verkrachting waar geen sprake van was.” Hij noemde de rechtszaak bizar. Met het filmpje op YouTube wilde hij reageren op een eerdere regiezitting in de strafzaak. „Ik ben neergezet als een vieze pedofiel en ik kon mijn verhaal niet naar buiten brengen.”

Volgens de advocaat van O. is hier geen sprake van een man die misbruik maakte van een minderjarig meisje. Juist zij was erg bezig met seks en benaderde O. hiervoor, aldus de raadsman.

Het vonnis volgt op 4 februari.

Lees ook: ‘Huiszoeking bij Hilversumse vlogger’ [update]

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen