Elke week nieuwe spullen in de winkel van Kringloop Velserbroek

Elke week nieuwe spullen in de winkel van Kringloop Velserbroek
Jan Donkervoort(l.) en Henk Hoenderdos.
© foto kees de boer
Velserbroek

Het is een komen en gaan van klanten, deze zaterdag bij Kringloop Velserbroek. Beheerder Jan Donkersloot zit, als hij niet in de winkel of bij de kassa nodig is, aan een tafel met koffie en koek.

,,Ik heb elke week nieuwe spullen in de winkel”, begint Jan zijn verhaal. ,,En wat ik merk is dat ik klanten heb die wekelijks even komen snuffelen. Of er nog iets voor ze tussen zit.”

Hij vertelt dat zijn spullen vaak afkomstig zijn van mensen die er vanaf moeten: ,,Van familie bijvoorbeeld die het huis van iemand die is overleden heeft opgeruimd. Vragen ze of ik het wil komen ophalen. En af en toe worden er

’s avonds ook wel dingen voor de deur gezet. Weet je wat het is? Ik kan eigenlijk alles wel gebruiken.”

Er meldt zich een vrouw bij de balie met een oude kapstok in de hand. ,,Deze is 39,95”, zegt ze. ,,Is er nog wat aan de prijs te doen?” Jan blijkt de moeilijkste niet: na wat heen en weer gepraat verwisselt het meubelstuk voor 35 euro van eigenaar. Even later staat er iemand met twee rookglazen soepkommen bij de kassa. ,,Glas uit de jaren zeventig”, reageert Jan, terwijl hij de kommen inpakt. ,,Dat is echt een stukje jeugdsentiment.”

Jan werkt vandaag samen met Henk Hoenderdos. Die maakt hobbymatig bijzondere sieraden van bestek, die ook in de winkel worden verkocht. Zoals een bonbonnière van lepels, en een kandelaar waar vorken in zijn verwerkt. Alles voor een kleine prijs. ,,Ik hoef er niet veel aan te verdienen”, zegt de medewerker. ,,Als een liefhebber ze koopt, vind ik dat al mooi.”

,,Over liefhebbers gesproken”, haakt Jan in. ,,Er komt regelmatig een man langs die glazen kippen verzamelt. Hij heeft er al meer dan tweeduizend, vertelde hij laatst. En die komt dan kijken of ik nog een nieuw kippetje voor hem heb.”

En? ,,Soms wel. Dan gaat ie helemaal blij de deur weer uit.”

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons