Premium

Vijftiger Belinda weet toch weer baan te vinden. Haarlemse op 29 februari te zien in nieuw RTL4 programma Wat ik altijd wilde worden

Vijftiger Belinda weet toch weer baan te vinden. Haarlemse op 29 februari te zien in nieuw RTL4 programma Wat ik altijd wilde worden
Belinda Inhulsen is te zien in nieuw RTL4 programma Wat ik altijd wilde worden
© Foto United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

Een nieuwe baan vinden na je vijftigste is niet onmogelijk. Dat blijkt uit het verhaal van de Haarlemse Belinda Inhulsen (58).

Ze raakte van de één op de andere dag werkloos, maar liet zich niet ontmoedigen ondanks de vele afwijzingen op sollicitaties. Inhulsen gebruikte haar tijd om haar passie te ontdekken en dacht na over een carrièreswitch.

In de zomer van 2019 gaf ze zich op voor het nieuwe RTL4 programma Wat ik altijd wilde worden en werd tot haar verrassing geselecteerd.

Zorg

De opnames vonden vorig jaar november vroeg in de ochtend plaats bij een zorginstelling in de regio Brummen. Meer informatie kreeg ze vooraf niet. ,,Ik boekte een bed and breakfast en werd op de betreffende ochtend opgehaald met de auto. We arriveerden bij een zorginstelling voor zwaar lichamelijk en geestelijk beperkten.”

Had de Haarlemse dit van tevoren geweten, dan had ze haar deelname naar eigen zeggen misschien niet doorgezet. ,,Ik was bij binnenkomst echt even in shock en vroeg me af waar ik aan was begonnen. Deze groep mensen is zo weerloos en afhankelijk.”

Haar deelname werd uiteindelijk een bijzondere ervaring. ,,Ik was de camera’s om mij heen snel vergeten en draaide op de instelling mee als collega-begeleider. Van het ontbijt klaarmaken, een creatieve dagbesteding tot een rondje in de bolderkar: het was een enerverende dag. Het is mooi om te zien wat je in de zorg kunt betekenen voor anderen.”

Voordat Inhulsen werkloos raakte, werkte ze 35 jaar als personal assistent op detacheringsbasis. In januari 2015 werd ze door een tijdelijke opdrachtgever gebeld dat ze de volgende dag niet meer hoefde te komen. ,,Solliciteren als 50-plusser is lastig. Werkgevers vinden je te oud, te duur en niet flexibel genoeg. Zelfs voor de meest simpele baantjes kwam ik niet in aanmerking.”

Het alternatief was vrijwilligerswerk. Dit opende onverwachts een deur en spoorde haar aan om iets te doen met een van haar andere passies: schrijven. ,,Tijdens een intakegesprek als vrijwilliger vertelde de dame die het gesprek afnam een persoonlijk verhaal. Ik vroeg haar of ik hier een column over mocht schrijven, welke tot mijn verbazing werd gepubliceerd in een magazine.”

Opleiding

Dit gaf haar zelfvertrouwen een boost. ,,Ik ging steeds meer mijn grenzen opzoeken en van alles uitproberen wat ik leuk vond. Het gaf mij veel energie en motivatie. Ik deelde via een aantal radioprogramma’s mijn verhaal ter inspiratie voor andere werkzoekende 50-plussers.”

Momenteel schrijft ze een blog op Facebook. Het tv-programma heeft haar geïnspireerd zich in te schrijven voor een opleiding binnen de zorg. Ook is ze weer aan het werk als secretaresse.

,,Oudere mensen hebben nog genoeg te bieden op de arbeidsmarkt. Met doorzettingsvermogen kom je uiteindelijk weer aan de bak. Het allerbelangrijkste is misschien wel dat iedereen een te benutten talent heeft. Dat ene beladen telefoontje in 2015, heeft mij uiteindelijk veel goeds gebracht. Ik ben mijn hart gaan volgen.”

De uitzending is zaterdag 29 februari om 17.00 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen