Premium

Zoektocht naar Utopiakat Keesje op dood spoor; ’Hoe het nu verder moet, geen idee’ [update]

Zoektocht naar Utopiakat Keesje op dood spoor; ’Hoe het nu verder moet, geen idee’ [update]
Even gaf de foto van een zwarte kat, gemaakt op de natuurbrug bij Crailo, hoop. Maar het is Keesje niet.
Blaricum

De zoektocht naar Utopia’s kat Keesje op en rond het Crailoterrein in Laren zit op dood spoor. Jolanda Spithorst, die al wekenlang onvermoeibaar zoekt naar het diertje dat figureerde in het televisieprogramma Utopia, weet even niet meer hoe ze verder moet.

Nee, ze heeft de moed nog niet helemaal opgegeven maar haar verwachting dat haar zoektocht iets zal opleveren is inmiddels wel enigszins naar beneden bijgesteld. Naar aanleiding van publicaties, onder meer in deze krant, reageerden diverse mensen. Maar bij die reacties zat de gouden tip niet.

Baasje

,,Veel van de reacties kwamen erop neer dat Keesje een baasje heeft en niet gered hoeft te worden. Daar kan ik niet veel mee’’, zegt Spithorst, die ervan overtuigd is dat dat baasje er niet is. Het diertje kwam immers anderhalf jaar geleden als verwilderde schuwe kitten aanlopen bij de bewoners van Utopia. Zij gaven hem dagelijks eten tot het programma in december 2019 stopte. Sindsdien probeert Spithorst zich ervan te vergewissen dat het goed gaat met het katje.

Meest hoopgevend was een berichtje van iemand die regelmatig wandelt op de natuurbrug bij Crailo. Hij meldde dat hij tijdens die wandelingen steeds een kat tegenkomt die voldoet aan de beschrijving van Keesje; een zwart katje met een wit snuitje, witte bef en witte sokjes.

Foto

Onlangs kwam hij het diertje weer tegen toen dat zat te schuilen voor de regen onder een bankje op de natuurbrug. De tipgever zag zijn kan schoon en maakte een foto van de kat. De foto toont een kat die inderdaad erg lijkt op Keesje. Maar het is hem niet, zo moest Spithorst vaststellen nadat zij samen met een vriendin de foto goed had bestudeerd.

,,Dit is niet Keesje, maar Gijs. Ook een zwarte kat die rondstruint in de omgeving van Crailo. Anders dan Keesje, heeft Gijs een baasje en zelfs een eigen Facebookpagina’’, aldus Spithorst.

De dierenliefhebster uit Den Bosch laat weten dat ze de moed nog niet helemaal opgeeft. Ze rijdt binnenkort weer naar Laren om rond Crailo te gaan zoeken naar Keesje. Maar heel hoopvol is ze niet meer. ,,Hoe het nu verder moet, ik heb geen idee’’, laat ze weten.

Verklaring Utopianen

Een van de mensen die beweert dat Keesje op het Crailo-terrein woont is mevrouw Wiegers. Zij belt de redactie om opheldering over Keesje te geven. ,,De baas van Keesje woont op het Crailo-terrein, vlak naast het stuk grond waar Utopia zat.’’ De bebouwing daar, het voormalige asielzoekerscentrum, wordt in afwachting van sloop, tegenwoordig bewoond door anti-kraak. Wiegers zegt nauwe banden te hebben met de oud-Utopianen die, volgens haar, via social media worden lastig gevallen door mensen die van hen willen weten wat er met Keesje is gebeurd. ,,Om daar vanaf te zijn zullen zij op 24 januari, tijdens een reünie van oud-Utopianen, een verklaring over het katje afleggen. Ze zijn recent nog op het terrein geweest en zagen Keesje daar in het gezelschap van andere katten bij een van de huisjes zitten’’, zo vertelt Wiegers.

Lees ook: Utopiakat Keesje het bos ingestuurd of goed verzorgd? ’Steeds een ander verhaal; bij Talpa liegen ze je gewoon keihard voor’

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen