Premium

Veel kleine West-Friese bierbrouwerijen gaan komende jaren verdwijnen

Veel kleine West-Friese bierbrouwerijen gaan komende jaren verdwijnen
Ingmar Nijholt en Piet Dekker met hun Keuvel-bier.
© Archieffoto Mediahuis
Hoorn

Van de vijftien bestaande bierbrouwerijen in midden- en oostelijk West-Friesland zullen er de komende jaren veel verdwijnen. Dat verwachten althans brouwers Piet Dekker van brouwerij Keuvel in Hoorn, Arjen Post van De Werf in Enkhuizen en Jan van der Lee van De Natte Cel in Bovenkarspel. Zij voorspellen dat meerdere kleinere brouwerijen niet zullen overleven.

Het aantal bierbrouwers in ons land is sinds 2001 alleen maar gegroeid tot een kleine 700 stuks. De groei, vooral veroorzaakt door een onstuimige opmars van lokale speciaalbieren èn liefhebbers daarvan, is ook in West-Friesland doorgedrongen. Op enkele grotere brouwerijen zoals Radboud in Medemblik en De Werf in Enkhuizen na, zijn het kleine brouwerijen die hun bier in veel gevallen in de ketels van hun grotere collega’s brouwen.

,,Zoveel brouwers als er nu in de regio zijn is een tijdelijk verschijnsel’’, stelt Jan van der Lee van De Natte Cel in Bovenkarspel. Hij is al tien jaar bezig met brouwen. ,,Ik ben nu 75 en ben aan het afbouwen. Ik brouw negen soorten bier die ik vooral aan bedrijven als relatiegeschenk afzet. Soms gaat het om 200 tot 300 flessen waar zo’n bedrijf dan zijn eigen etiket op wil. Ik verkoop ook via boerenlandwinkels.’’

,,Driekwart van de brouwers laat zijn bier elders brouwen. Ze beginnen een paar jaar enthousiast, maar moeten de installaties huren en het bier zelf rondbrengen. En ze komen erachter dat ze een pr-man langs de weg nodig hebben. Je haalt hier niet zomaar een salaris uit’’, zegt Van der Lee. ,,Over vijf jaar zijn de meeste brouwers absoluut weg. Het worden niet allemaal grote zelfstandige brouwers. De grote brouwerijen in Enkhuizen en Medemblik zullen wel blijven. Al maken die het elkaar ook moeilijk omdat ze beiden huurbrouwers zoeken.’’

Minder soorten

Arjen Post van De Werf in Enkhuizen ziet nog steeds groei, maar ook hij verwacht dat de hype rond speciaalbier voorbij gaat. ,,De komende jaren zie ik veel kleine brouwers verdwijnen. Mensen hebben de speciale bieren uiteindelijk allemaal wel een keer geproefd. Dit selecteert zichzelf. Er blijven minder soorten over. Om mensen aan jouw bier te binden zul je echt kwaliteit moeten leveren.’’

De Werf brouwt en bottelt zelf veertien verschillende bieren. Die worden afgezet via slijterijen en cafés verspreid in Nederland, en in het eigen proeflokaal in Enkhuizen. De brouwerij bestaat nu drie jaar en heeft het afgelopen jaar 100.000 liter bier geproduceerd en afgezet. ,,Hiervan was 30.000 liter voor andere kleinere brouwers. Er blijven nu nog steeds huurbrouwers bij ons komen.’’

Brouwerij Keuvel in Hoorn liet in 2019 circa 10.000 liter bier bij De Werf brouwen. ,,Wij bestaan nu vijf jaar’’, zegt Piet Dekker die Keuvel samen met Ingmar Nijholt runt, naast hun werk in de zorg. ,,De eerste twee jaar groeiden we snel, sindsdien zijn we met onze acht biersoorten stabiel. Het meeste bier zetten we in West-Friesland af bij kleine slijterijen en delicatessezaken. Dit wordt lastiger omdat er inmiddels te veel brouwers zijn.’’

Per jaar bekijken

,,Het aantal brouwers mag wel halveren. Ik denk ook dat de komende jaren veel kleinere brouwerijen gaan stoppen’’, aldus Dekker. ,,Zelf bekijken wij per jaar of het nog loont. In bier brouwen en afzetten gaat een hoop tijd zitten.’’

Brouwerij Hoorns Nat kwam eind 2018 als nieuwkomer op de markt met een black Indian Pale Ale. Inmiddels levert Hoorns Nat ook een eigen blond bier en een bockbier. ,,We verkopen het via horeca en slijterijen in West-Friesland en Alkmaar. We zijn nu bezig om het ook verder af te zetten’’, vertelt Rob Bennis namens de Hoornse biermakers.

Hoorns Nat produceerde afgelopen jaar 5.000 liter, waarvan zo’n zeventig procent werd verkocht. ,,Er zit zeker groei in’’, zegt Bennis. ,,In het begin verkochten we hier en daar een paar doosjes donker bier. Ons blonde bier sloeg vervolgens meteen aan. Van het bokbier dat we maken willen we af. We willen bier dat het hele jaar door geliefd is. Dus denken we eraan om in plaat van bokbier straks een tripel, een stout of een gewone ipa te gaan maken.’’

Alcoholvrij bier

Inmiddels is ook alcoholvrij bier bezig aan een onstuitbare opmars. ,,Mensen willen wel speciaalbier, maar steeds vaker liever met minder alcohol’’, merkt Dekker van Brouwerij Keuvel. ,,Alcoholvrij bier wordt steeds populairder. Daarover zijn wij ook aan het nadenken’’, laat Bennis van Hoorns Nat weten. ,,Ik zie onze brouwerij wellicht nog een klein beetje groeien’’, zegt hij. ,,Als wij al onze uren zouden rekenen, dan draaien wij met verlies. Het gaat ons vooral om de kick van het maken van ons eigen biertje.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen