Pardoes in Hoogwoud erkend als Poppodium

Live-muziek in Pardoes.
© Foto Fabian Postma Fotografie
Hoogwoud

Jongerencentrum Pardoes in Hoogwoud bestaat niet meer. Het Fonds Podiumkunsten heeft het succes van het centrum op waarde weten te schatten. Voortaan mag Pardoes zich Poppodium noemen.

Dat het bestuur dolblij is met deze bekroning, onderschrijven de bestuursleden Thomas Vlaar, René Klaver en Thomas Sal. Vlaar: „Volgens mij zijn er in heel Nederland 58 centra die zich poppodium mogen noemen. We zijn trots dat we dit in Hoogwoud tot stand hebben gebracht. En dat alleen maar met vrijwilligers. We wilden bewust van de naam jongerencentrum af. Daar kleeft toch nog altijd een beetje het idee aan van een donker hol met een tafelvoetbalspel aan. Terwijl we hier een modern centrum hebben. Een van de eisen van het Fonds Podiumkunsten is dat we de artiesten een behoorlijke gage garanderen. Het Fonds stelt een minimum vast en daar mag je niet onder gaan zitten. Maar ook wordt er gekeken naar de programmering. Daar had men geen klagen over.”

Klaver: „In 2016 hebben er voor de eerste keer een verzoek ingediend. Dat werd toen afgewezen. Onder andere omdat men ons niet professioneel genoeg vond. Met die aandachtspunten zijn we hard aan de slag gegaan. En dat heeft geholpen. Maar het betekent wel dat er ook eisen aan ons zijn gesteld waaraan Pardoes moet blijven voldoen. Poppodium Pardoes staat ook voor de kwaliteit die we altijd al hadden. Maar bij de naam jongerencentrum voelde je af en toe wel wat tegenzin van de artiesten om deze kant op te komen. Totdat ze bij ons binnenstapten. Met vrijwilligers is vorig jaar nog het interieur helemaal op schop gegaan. Pardoes ziet er niet alleen strak uit. Maar er hangt ook een prima geluidsinstallatie. Dat betaalt zich uit. We merken bijvoorbeeld dat steeds meer jongeren uit de omgeving ook naar Hoogwoud komen. Dan weet je als vrijwilliger waar je het voor doet en dat je goed bezig bent.”

Vlaar lachend: „Er zijn weekenden dat we alleen maar in Pardoes te vinden zijn. En dat geldt voor alle vrijwilligers.”

Clubtours

Sal: „Een van de voordelen is dat we nu sneller worden meegenomen in de clubtours van artiesten. En ook worden we serieuzer genomen door de bookers. Daardoor kunnen we beter programmeren. Dat komt dan weer ten goede aan ons publiek. Omdat elke cent die we overhouden weer in het centrum gaat. We brengen dance, hiphop, pop maar ook cabaret en singer-songwriters. Ook de jongeren tussen twaalf en zestien komen aan bod. Dat blijven we ook doen. Over belangstelling hebben we niet te klagen. De dance-, en cabaretavonden zijn steevast uitverkocht. Eerdaags treedt zanger Niels Geusebroek op en ook zo’n avond verkopen we uit. Daar zie je dan weer het iets oudere publiek. Kortom; wij zijn dolblij dat we 2020 als poppodium verder kunnen.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen