Premium

’Spaans praten’ of niet praten: ondanks alle commotie is zondag ’gewoon’ een voetbaldag bij OFC

’Spaans praten’ of niet praten: ondanks alle commotie is zondag ’gewoon’ een voetbaldag bij OFC
De elftallen van OFC en Groene Ster betreden het veld op deze beladen dag voor de Oostzaanse voetbalclub.
© Foto Ronald Goedheer
Oostzaan

Rechtszaken rond het openbaar maken van de financiën, sluiting en heropening van het complex, gesteggel tussen gemeente en voetbalclub: de chaos is compleet rond het Oostzaanse OFC. Maar zondagmiddag wordt er ’gewoon’ gevoetbald door het eerste elftal in de derde divisie.

Natuurlijk is alles wat er is gebeurd afgelopen week en de rechtszaak van komende dinsdag het gesprek van de dag bij OFC. Dat blijkt al bij binnenkomst. „Journalist van het Noordhollands Dagblad? Was jij degene die ’de criminele club OFC’ in de krant heeft gezet van de week? Dan kun je een enkele reis naar het slootje hierachter krijgen.”

Dat laatste is een grap van de kaartcontroleur, maar als echte clubman deed die tekst hem wel pijn. OFC is volgens de trouwe leden bovenal de dorpsclub die het altijd geweest is.

In de bestuurskamer zijn de OFC’ers cynisch over burgemeester Rob Meerhof, die in hun ogen niets met voetbal én het dorp heeft.

Oud-voorzitter Jaap de Vries: ,,Die man is hier één keer geweest om een huldiging bij het schoolvoetbal te doen. Hij werd min of meer gedwongen.’’ Ruud Vonk: ,,Naar verwachting komt de burgemeester vanmiddag niet de aftrap doen.’’

Lees ook: Oostzaan zet op ’criminele’ voetbalclub verder onder druk, OFC wil sluiting tegenhouden met kort geding

Langs de lijn veel galgenhumor. De opstelling wordt door een technisch probleem pas drie minuten na aanvang opgelezen. Een toeschouwer reageert: ,,Dat zal ook wel gesaboteerd zijn door de gemeente. Het zou mij niet verbazen als alles afgetapt wordt. Spaans praten is het meest verstandige wat we kunnen doen.’’

Maar goed, hoe zit het nu daadwerkelijk? Wat is de verwachting van de rechtszaak dinsdag? Waarom is het aanleveren van de financiën binnen OFC zo moeilijk? Vragen die onbeantwoord blijven, ook in het Spaans. De Vries en Vonk zitten niet in het bestuur en hebben afgesproken dat de bestuursleden het woord voeren. Secretaris Laura Gunzel meldt vervolgens dat ze geen commentaar wil geven en loopt weg.

Bestuurslid Claudia Beck-Groepenhoff is niet veel langer van stof: ,,Alle communicatie verloopt via onze advocaat.’’ Voormalig voorzitter van de Stichting Topsport Oostzaan (STO) en hoofdpersoon in de soap, Marwan K., met wie ze in gesprek is, reageert verbaasd. Ze legt hem uit dat dit een door het bestuur gedragen afspraak is.

’Flashbacks’

Keeper Atam Koroglu probeert zich afzijdig te houden van alles wat er afgelopen week gebeurde rond OFC en komende week nog te gebeuren staat. „Ik ben sportman, daarop wil ik me richten.” Toch heeft hij het er persoonlijk zwaar mee. „Ik kreeg flashbacks”, zucht hij na afloop van de wedstrijd tegen Groene Ster.

Hij speelde namelijk ruim tien jaar geleden bij het Amsterdamse Türkiyemspor, toen daar van alles speelde rond financiële problemen, die uiteindelijk leidden tot opheffing van de club in februari 2009. „Vreselijk, dit soort situaties. Bij Türkiyemspor werd het helemaal vervelend omdat meerdere spelers tussentijds vertrokken. Het is mooi om te zien dat hier bij OFC een hechte groep is, we gaan samen door.”

Lees ook: ’Onverhoedse sluiting OFC-complex onbehoorlijk’. Rechter uit ernstige kritiek op burgemeester Meerhof van Oostzaan

Volgens trainer Roy van der Mije is het onmogelijk voor de spelers en ook voor hemzelf om zich te onttrekken aan wat er momenteel speelt op en rond de club. „Allemaal worden we er op wat voor manier dan ook mee belast. Er is zoveel over te doen geweest, ook in de landelijke media, en dan word je door alles en iedereen benaderd. We hebben als ploeg gezegd dat we niet op de situatie gaan reageren. Alle verzoeken worden doorgestuurd naar het bestuur.”

Vrijdag had de OFC-selectie er wel rechtstreeks mee te maken, toen burgemeester Meerhof het complex liet sluiten. De geplande training kon niet doorgaan, ook al werd ’s avonds na de uitspraak van de rechtbank het slot weer van het hek gehaald.

Van der Mije: „We zijn vrijdag wel bij elkaar gekomen, hebben wat gegeten en gedronken. Hoewel er sprake van was dat onze wedstrijd niet door zou gaan, waren wij er eigenlijk toch van overtuigd dat het goed zou komen.”

Frank Schilder, die bij afwezigheid van de geblesseerde Mike Brantjes de aanvoerdersband draagt, vertrekt na dit seizoen bij de Oostzaanse club. Maar zijn overstap naar Spakenburg heeft niets te maken met de commotie. „Als je leest wat er allemaal geschreven wordt, dan schrik je wel. Juist omdat ik OFC ken als een gemoedelijke club. En dat is het gelukkig vandaag ook gewoon.”

Lees ook: Burgemeester van Oostzaan: ’Gelatenheid over OFC omgeslagen in angst’

Meer nieuws uit Sport Zaanstreek

Meest gelezen