Premium

Racing Beverwijk troeft Akrides af: ploeg van Stefan Toepoel wint in spectaculaire derby verrassend van koploper [video]

Racing Beverwijk troeft Akrides af: ploeg van Stefan Toepoel wint in spectaculaire derby verrassend van koploper [video]
Akrides krijgt geen grip op Lennart Meijland van Racing Beverwijk.
© Foto United Photos / Rob van Wieringen
IJmuiden

Racing Beverwijk heeft een knappe en onverwachte overwinning geboekt op bezoek bij koploper Akrides in IJmuiden: 69-75.

Beverwijk-coach Stefan Toepoel was de overwinning extra bijzonder. Hij speelde jarenlang voor Akrides. Dit is zijn eerste jaar als coach. ,,Ik ben een kind van de club hier. Dat maakt het extra bijzonder en leuk om te winnen. We hebben hard gewerkt. Deze lach gaat vandaag niet meer van het gezicht af.”

De ontlading was groot bij spelers, staf en supporters toen de scheidsrechter aangaf dat de wedstrijd was afgelopen. De ploeg van coach Stefan Toepoel staat op een achtste plek en kende een moeilijke eerste seizoenshelft. Akrides daarentegen is de trotse koploper.

Scoringspercentage

Op de overwinning was eigenlijk niets af te dwingen. Beverwijk ging veel beter om met de mogelijkheden. De thuisploeg wist bijvoorbeeld slechts 46 procent van de vrije worpen te benutten. Vanuit het veld werd slechts 29 procent raak geschoten. Beverwijk stelde daar een scoringspercentage van respectievelijk 64 en 34 procent tegenover.

Racing Beverwijk troeft Akrides af: ploeg van Stefan Toepoel wint in spectaculaire derby verrassend van koploper [video]

Beverwijk verdedigde bovendien heel solide. Door veel druk te zetten en op de goede momenten uit te stappen, kwamen aanvallende spelers van Akrides als Bas Roozendaal en Laurens de Vilder geen moment in hun spel. Hun schoten werden vaak bij voorbaat al afgeweerd.

Toepoel: ,,Dat was onze tactiek. We hebben de afgelopen week keihard getraind op de verdediging. ,,We wilden het veld klein houden en op het goede moment uitstappen. De schutters van IJmuiden moesten zo min mogelijk de kans krijgen om tot schoten te komen. Dit pakte echt heel goed uit. Wat dat betreft is het wel een voordeel dat ik de spelers van Akrides goed ken. Je weet natuurlijk wat hun sterke kanten zijn. Aan de andere kant kennen we elkaar allemaal. Zij weten ook waar onze kracht ligt.”

Meest in het oog springende spelers bij Beverwijk waren Lennart Meijland en Dennis Roos. Meijland kwam tot zestien punten, Roos maakte indruk met mooie driepunters. Hij kwam tot een totaal van 27 punten en was daarmee de meest trefzekere basketballer van de wedstrijd. Toepoel was blij met hun prestatie, maar was ook zeer onder de indruk van het defensieve spel van zijn ploeg.

,,Voor de mensen op de tribune zullen Meijland en Roos er bovenuit hebben gestoken. Het zijn ook erg goede spelers die belangrijk voor ons waren. Ik was zelf onder de indruk van Tom Bergenhenegouwen. Die heeft niet eens heel lang in het veld gestaan, maar hij was onder de basket wel een aantal keren heel erg belangrijk voor ons. Dat zal niet iedereen zijn opgevallen.”

Hoop

Beverwijk stond de gehele wedstrijd op voorsprong. Toch hadden ze bij Akrides nog lang de hoop dat het goed zou komen. Na de derde kwart wees de stand 41-56 uit in het voordeel van de bezoekers. Akrides wist het gat te dichten tot vier punten. Dennis Roos stond met vier fouten bovendien op scherp.

Roos ging niet meer in de fout en Beverwijk toonde verbetenheid. Tot blijdschap van Toepoel. ,,Voor de kerst hadden we deze wedstrijd absoluut verloren. We hebben in de eerste seizoenshelft veel wedstrijden gehad waarin we heel aardig speelden, maar uiteindelijk toch verloren. Dit geeft goede hoop.”

Toepoel heeft zich ten doel gesteld dat Beverwijk in de tweede seizoenshelft de helft van alle wedstrijden moet winnen. ,,Als ik naar vandaag kijk, denk ik dat dat zeker moet kunnen lukken.”

Toepoel is officieel speler/coach van Beverwijk. Hij gaf toe dat hij de impuls voelde om zichzelf in te brengen. ,,Het was zo’n mooie wedstrijd, het begon wel te kriebelen. Dit zijn de wedstrijden die je wil mee maken. Aan de andere kant kon ik het beste tot mijn waarde komen als ik de jongens bleef coachen.”

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen