De Bijenschool in Hoorn verkozen tot beste buurtproject van Noord-Holland

De winnende initiatiefnemers van De Bijenschool in Hoorn, met links Chris de Meij.
© Foto Pieter Rozema
Obdam

Drie West-Friese buurtprojecten hebben zaterdag in dorpshuis De Brink in Obdam het predicaat Kern met Pit gekregen. En de hierbij behorende geldcheque van duizend euro. Eén van deze projecten, namelijk De Bijenschool in Hoorn, is bovendien verkozen tot beste van Noord-Holland.

De drie projecten zijn behalve De Bijenschool in Hoorn, het Opperdoezer ronde oogstfeest in Opperdoes en De Wijkkeuken in Heerhugowaard. Deze projecten, die in 2019 zijn uitgevoerd, zijn bedoeld om de eigen buurt te verbeteren.

Stichting Stadslandbouw in Hoorn kreeg de prijs voor het opstarten van het bijeneducatiecentrum De Bijenschool op het terrein van kinderboerderij De Woid in Risdam-Zuid. Hier moet mensen geleerd worden wat het belang van bijen is. In Opperdoes werd voor het eerst het Opperdoezer ronde oogstfeest gehouden, als aanvulling op de kleinschalige voedselmarkt die de laatste jaren in het dorp wordt gehouden. Voor het feest waren niet alleen de eigen dorpelingen welkom maar ook Poolse inwoners. Het project in Heerhugowaard is De Wijkkeuken. In dit project komen vrouwen met verschillende achtergronden in wijkcentrum De Zon in Stad van de Zon in Heerhugowaard bijeen om samen te koken, te eten en ervaringen te delen.

De Bijenschool in Hoorn is ook verkozen tot beste buurtproject van Noord-Holland wat de Kern met Pit Trofee en nog eens 1.500 euro extra opleverde. ,,De aanpak, het enthousiasme, en het feit dat het opknappen van de ruimte ook tot vervolgactiviteiten en samenwerking met andere partijen heeft geleid, heeft ervoor gezorgd dat dit initiatief heeft gewonnen’’, vertelt Pieter Rozema van Kern met Pit. De organisatie maakt 28 maart bekend wie van de provinciale winnaars de landelijke titel krijgt. Dit levert het betreffende project nog eens 3.000 euro op.

Voor dit jaar zijn in Noord-Holland elf projecten geselecteerd om mee te dingen naar de prijzen van Kern met Pit. Hiervan spelen vier projecten in West-Friesland: Kickmee! in Drechterland, Trashate samen voor de wijk in Hoorn, het Voedselbos in Hoorn en de Natuurspeeltuin in Hauwert.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen