In de rij voor gratis bosje tulpen op de Dam in Amsterdam

1/2
Amsterdam

Het was dringen, afgelopen zaterdag op de Dam. Drommen bloemenfans kwamen naar het hart van Amsterdam om daar gratis een bosje tulpen te plukken op de Nationale Tulpendag. De wachttijd liep op tot ruim een uur.

Het is een indrukwekkend gebouw, het Paleis op de Dam. Grote zalen, marmeren vloeren. Maar er is één minpuntje: de koning heeft er geen tuin. Gelukkig schiet de tulpenbranche de vorst één dag per jaar te hulp, door op het plein voor de paleisdeur een tulpentuin aan te leggen.

Volgens een jonge traditie gebeurt dat op de derde zaterdag van januari: de Nationale Tulpendag. Voor de branche is dit de start van het snijtulpenseizoen. Ter promotie van hun product legden tulpenkwekers daarom in alle vroegte een tulpentuin aan waar de bezoekers ’s middags naar hartenlust een boeket in hun favoriete kleuren samenstelden. Maar niet te gek: voor iedereen gold een limiet van twintig stuks. Daarom kregen tulpenfans bij de ingang van de tuin een biologisch afbreekbare tas waar er precies twintig in konden.

In de rij voor gratis bosje tulpen op de Dam in Amsterdam
© ANP

Lentegevoel

In totaal stonden er op de Dam 200 duizend tulpen, zodat tienduizend bezoekers - vooral buitenlandse toeristen - met een tas vol lentegevoel naar huis gingen. Deze keer stond het evenement in het teken van de jubilerende stichting Make a Wish, die wensen van zieke kinderen in vervulling laat gaan. Namens Make-A-Wish Nederland - die haar dertigjarig jubileum viert- openden de ’wenskinderen’ Zoé, Femke en Evy het plukfestijn. „Zo konden ze iedereen laten zien hoe kleurrijk je dag kan zijn”, zegt voorzitter Arjan Smit van Tulpen Promotie Nederland (TPN).

In de rij voor gratis bosje tulpen op de Dam in Amsterdam
© ANP

Promotie

De tulpentuin is een initiatief van TPN, een stichting waarin ruim 500 tulpenbroeiers en veredelaars zijn verenigd. Zij zetten zich in voor de wereldwijde promotie van de tulp. Voorzitter Smit uit Spierdijk hoopt daarom dat de beelden van de tulpentuin tot ver over de landsgrenzen te zien zullen zijn.

In de rij voor gratis bosje tulpen op de Dam in Amsterdam
© ANP

In ons land werden vorig jaar ongeveer twee miljard snijtulpen geproduceerd, goed voor een omzet van ongeveer 300 miljoen euro. Die omzet nam de laatste tien jaar fors toe, want in 2009 ging het nog om ruim de helft.

Buitenland

Negen van de tien tulpen gaat naar het buitenland, waarbij Duitsland de grootste afnemer is. Onze Oosterburen zijn jaarlijks goed voor de afname van ruim een miljard snijtulpen. Die vraag blijft groeien, zegt Smit. „De export naar het Verenigd Koninkrijk is lastiger omdat er onduidelijkheid is over de gevolgen van de Brexit. Maar Oost-Europa en China zijn sterk opkomende markten.”

Tulpenfans die nu nog naar de Dam willen zijn te laat, want de gelegenheidstuin was zaterdag rond half vijf leeggeplukt.

Lees ook: Andijker tulpen op weg naar nationale Pluktuin in Amsterdam

Meer nieuws uit Amsterdam

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons