Premium

Droomparken start overleg met buitenwacht over vakantiepark op Enkhuizerzand

Droomparken start overleg met buitenwacht over vakantiepark op Enkhuizerzand
Eén van de illustraties die Droomparken zaterdag in De Werf liet zien voor de komst van het nieuwe vakantiepark op het Enkhuizerzand.
© Foto Mediahuis / Cees Beemster
Enkhuizen

De provincie Noord-Holland blokkeert vooralsnog de komst van het vakantiepark dat Droomparken op het Enkhuizerzand wil bouwen. Als provincie en gemeente Enkhuizen hier niet uitkomen, moet volgens Droomparken mogelijk opnieuw een bestemmingsplan worden gemaakt en vastgesteld.

,,Maar ook dan moeten we toch met u over ons plan praten’’, zei directeur Andries Bruil van Droomparken zaterdag in De Werf tegen de vijftig Enkhuizers die op de informatiebijeenkomst over het nieuwe vakantiepark waren afgekomen. De gemeente eist immers dat Droomparken de buitenwacht beter bij het plan betrekt dan tot nu toe was gebeurd. ,,Dus is het altijd zinvol dat we met u praten.’’

Belangstellenden mogen ook deze maandag en dinsdag van 17 tot 20 uur in De Werf hun vragen stellen. Ze mogen zich aanmelden voor workshops over de inrichting van het openbare gebied, de groenvoorziening en natuurontwikkeling en het uiterlijk van het vakantiepark. Want veel details voor de inrichting zijn nog niet bepaald. Denk bijvoorbeeld aan de plek van de reddingsbrigade en de wandel- en fietsroutes, de doorsteek naar de wijken, en aanvullende parkeerlocaties.

Droomparken, dat OREZ en daarmee de herontwikkeling van het gebied heeft overgenomen, begrijpt niet waarom de provincie dwars ligt. Bruil wees op de aangebrachte wijzigingen in het vastgestelde bestemmingsplan, waarmee tegemoet is gekomen aan bezwaren van onder meer het Zuiderzeemuseum. De eilanden met woningen voor de kust zijn geschrapt, de bouwhoogte van de huizen wordt geen negen maar zeven meter, de woningen worden kleiner, en de zichtlijn vanaf het museum is weer open.

Het plan voor het vakantiepark en het recreatiegebied is in hoofdlijnen klaar, maar volgens Bruil niet de definitieve invulling van dit alles. Dus mochten de Enkhuizers zaterdag ook hun suggesties en vragen afvuren. ,,Waar gaan die 200 auto’s van die 200 vakantiewoningen straks geparkeerd worden?’’, vroeg een toehoorder zich af. ,,De mensen moeten bij hun vakantiewoning kunnen parkeren’’, aldus Bruil. Waar hun visite moet parkeren werd nog niet duidelijk.

Wim de Vries van Sprookjeswonderland maakt zich zorgen over het vrachtverkeer dat straks over de Kooizandweg rijdt om het park te maken. ,,Hoe gaan die zware vrachtwagens keren?’’ Ook dit antwoord moest Droomparken nog schuldig blijven.

Meest kritische vraag die vanuit het publiek werd gesteld, betrof het aantal vakantiewoningen. Want wat doet Droomparken als door de ruzie tussen provincie en gemeente er straks veel minder dan de geplande 200 huizen mogen worden gebouwd? ,,Hoeveel woningen zijn er minimaal nodig voor jullie business model?’’, luidde de concrete vraag. Bruil: ,,Het exacte aantal kan pas worden gegeven als het plan geconcretiseerd is.’’

Intussen werkt Droomparken hard om in Enkhuizen vertrouwen te winnen. Winkeliers en horeca-ondernemers zijn uitgenodigd om 28 januari in een touringcar te stappen naar een park van Droomparken in Otterlo, om hen te vertellen hoe daar wordt samengewerkt met lokale ondernemers. Bruil: ,,Het is de bedoeling dat de huurders van onze vakantiehuizen hun boodschappen straks in Enkhuizen doen en hier ook uit eten gaan.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen