De vorige, nieuwe en ’toekomstige’ paus in de clinch

Paus Franciscus.
© Foto EPA

De vorige paus. De huidige paus. En de Guinese kardinaal Robert Sarah, voor sommige conservatieven de komende paus. Alle drie kwamen ze de afgelopen week in het nieuws vanwege het celibaat.

Benedictus XVI, de vorige paus, heeft meegewerkt aan een net verschenen boek van kardinaal Sarah, waarin deze het celibaat verdedigt en zo een schot voor de boeg van de huidige paus Fransiscus te willen lossen. Benedictus meldt inmiddels dat hij alleen maar een hoofdstuk schreef, en niet per se achter het hele boek staat. Hij wil dan ook dat de uitgever hem als medeauteur schrapt.

Halfblinde ex-paus

Het riep vragen op. Wat is de rol van Benedictus? Heeft hij als ex-paus niet beloofd dat hij zich niet zou bemoeien met het beleid van zijn opvolger Franciscus? Wat is zijn positie überhaupt? Commentatoren vragen zich af of Sarah, die zegt dat Benedictus wel degelijk meewerkte aan het hele boek, de inmiddels wel erg fragiele en halfblinde ex-paus niet voor zijn karretje heeft willen spannen. Het is de vraag wat dit alles betekent voor zijn positie.

Inmiddels laat het Vaticaan bij monde van perschef Matteo Bruni weten dat paus Franciscus niet van plan zou zijn het verplichte celibaat voor priesters af te schaffen. Het is nu wachten op een exhortatie, een pauselijk schrijven dat Franciscus ‘in pectore’ (via het Italiaans in gewoon Nederlands ‘in petto’ ) heeft.

Lees ook: De strijd van de pausen: celibaat verdeelt Vaticaan

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.